campus


Zadovoljstvo mi je da predstavim predstojeći seminar koji će se održati u Nišu u periodu 18.03.2009-20.03.2009. u svečanoj sali Univerziteta u Nišu. Seminar će biti održan sa temom u originalnom naslovu “CAMPUS URBANISM &ARCHITECTURE”, predavač je Dr Pablo Campos Calvo-Sotelo iz Madrida. Seminar je u organizaciji SITON-a (Savez Inženjersko Tehničarskih Organizacija Niša) uz finansijsku podršku LEDIB-a. LEDIB (Local Economic Development in Balkans) se realizuje na osnovu Memoranduma o razumevanju izmeč‘u Vlade Republike Srbije i Vlade Kraljevine Danske i pomaže jačanju kapaciteta poslovnih organizacija i njenih mogućnosti da se uspešnije zalaže za svoje članice. Univerzitet u Nišu je podržao održavanje seminara u čijoj svečanoj sali će biti održan seminar. Rektorat Univerziteta je jako zainteresovan za ovu temu jer će naši univerziteti morati da pretrpe ozbiljne promene u skladu sa evropskim standardima. Važno još napomenuti da je ova tema podjednako interesantna i za urbaniste, kao i za grč‘evinske inženjere i studente. Ove godine je u pripremi novi GUP Niša (za period 2010-2025) tako da ovakav seminar pruža spektar novih ideja u skladu sa planom za novi univezitetski kampus.

Naime, sam predavač se bavi proučavanjem, ali što je važnije, projektovanjem univerzitetskih kampusa već 20 godina i to jako uspešno. Bavi se projektovanjem objekata, ali i urbanim planiranjem samih kampusa, zatim master planovima za razvoj kompletnih kampusa, restauracije starih univerziteta kao i proširenje istih u starim gradskim jezgrima. Takoč‘e je važno napomenuti da je do sada obišao oko 300 univerzitetskih kampusa u svetu, od čega svih 114 u Å paniji. Pomenuti podatak dovoljno govori o ozbiljnosti i profesionalnosti predavača u projektovanju ovako složenih kompleksa. Dobitnik je nekoliko nagrada za projekte kampusa, kao što je nagrada za glavni projekat kampusa Villamayor – Univerzitet u Salamanki (Å panija). Teško je nabrojati projekte, obzirom na veliki broj istih. Gospodin Pablo Campos takoč‘e ima veliko iskustvo u izvoč‘enju samih objekata, tako da ima i praktično iskustvo, osim onog “teoretskog”. Bez praktičnog iskustva projektant ne može biti kompletan prejektant, u šta sam se i sam uverio tokom svog rada u struci.

Seminar će pratiti i jedna publikacija sa temom vezanom za temu svih predavanja, koja će biti objavljena dvojezično: na engleskom i srpskom. Za sve dalje informacije, sugestije i pitanja molio bih da mi se obratite na sledeću adresu:

Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli.

arh Miloš Živković
Niš