Nagrada “Energy Globe Award” za samogrejne eko-kuće

Inovacija Veljka Milkovića „Samogrejna ekološka kuća” proglašena za nacionalnog pobednika „Energy Globe Award 2009” za Republiku Srbiju

Međunarodna fondacija "ENERGY GLOBE" (http://www.energyglobe.info) tradicionalno je nagradila projekte unapređenja energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije i u okviru svoje prestižne nagrade “Energy Globe Award” uručila priznanja za svetske i nacionalne pobednike.
http://www.energyglobe.com/en/award/latest-winners/national-awards-ruanda-10/

Međunarodni žiri proglasio je za nacionalnog pobednika za Republiku Srbiju za 2009. godinu inovaciju „Samogrejna ekološka kuća” akademika Veljka Milkovića, istraživača i pronalazača iz Novog Sada.

http://www.veljkomilkovic.com/Images/Priznanja/Energy_Globe_National_Winner_2009_Certificate.pdf

Međunarodna fondacija ENERGY GLOBE, sa sedištem u Austriji, od 1999. godine dodeljuje najprestižniju međunarodnu nagradu za očuvanje životne sredine u svetu. Između ostalog, priznanje „Energy Globe“ namenjeno je svim projektima širom sveta koji se racionalno, obazrivo i efikasno odnose prema izvorima energije i koji obuhvataju i obnovljive izvore energije.

Godišnja nagrada „ENERGY GLOBE” se dodeljuje na gala manifestaciji koju putem televizijskog prenosa prati oko tri milijarde domaćinstava širom sveta. Prethodnih godina, gala manifestacije su održane u Japanu, Kanadi i u Plenarnom holu Evropskog parlamenta u Briselu, a ovogodišnja završna ceremonija dodele nagrada, održana je početkom juna 2010. po prvi put na afričkom kontinentu, u prestonici Ruande, gradu Kigaliju, u okviru obeležavanja svetskog dana zaštite životne sredine.

Srbiju je na ovom prestižnom međunarodnom događaju predstavljala ekološka inovacija, koju je podneo „Istraživačko-razvojni centar Veljko Milković” iz Novog Sada, i koja je nagrađena nacionalnim nagradom za Republiku Srbiju za svoje više nego uspešno rešenje upotrebe solarne energije u arhitekturi i postignute izvanredne rezultate energetske efikasnosti u zgradarstvu.
http://database.energyglobe.info/listprojects.aspx?id=10924

Koncept „Samogrejne ekološke kuće“ je inovativni princip pasivne solarne gradnje sa postignutom viskom energetskom efikasnošću i uštedama u grejanju (85%), hlađenju (100%), osvetljenju (30%) i građevinskom materijalu (10-20%) baziranim na upotrebi reflektujućih površina oko prozora kuće za pojačavanje solarnog dobitka na objektima sa zemljanom zaštitom.
Samogrejna ekološka kuća je jedina kuća kod koje se sa najmanje ulaganja ostvaruju najveće uštede energije.

Idejni tvorac ovog koncepta gradnje i autor patenta samogrejne ekološke kuće - solarne zemunice je akademik Veljko Milković (http://www.veljkomilkovic.com), istraživač i pronalazač iz Novog Sada.

Zahvaljujući svim pojedincima koji su prethodnih godina prepoznali pravu vrednost i usvojili ovaj koncept stanovanja Veljka Milkovića, a pre svega inžinjeru Aleksandru Nikoliću koji je nakon više godina priprema i projektovanja sagradio do sada najveći i najreprezentativniji objekat u okolini Novog Sada, ovaj koncept uspešno se potvrdio u praksi i time postao najbolji domaći primer energetske efikasnosti u zgradarstvu, a upravo dodeljeno priznanje „Energy Globe Award“ potvrdilo je još jednom energetsku i ekološku ispravnost ovakvog koncepta gradnje.

http://www.youtube.com/watch?v=Kfio6mnZVX8

Još jedna lepa vest za građevinarstvo i arhitekturu došla je nedavno od Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije koji je doneo rešenje o odobravanju novog patenta za inovaciju samogrejne kuće!

Više informacija o samogrejnim kućama http://www.samogrejnekuce.com

Za više informacija možete nam se obratiti i na kontakt telefon: 021/6366-487

S poštovanjem,

PR & Web tim

Istraživačko-razvojni centar Veljko Milković

Bulevar cara Lazara 56

21000 Novi Sad

Srbija

e-mail: Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli.

web: http://www.veljkomilkovic.com