Trimo Urban Crash: Višenamenska tribina za Fužine dobija zeleno svetlo 

Slovenija, Trebnje, 25. mart – Pobednici međunarodnog takmičenja za studente arhitekture i dizajna Trimo Urban Crash su poljski studenti Vojčeh Novak i Martinika Bjelavska s Arhitektonskog fakulteta u Glivicama. Na osnovu javnog glasanja posetilaca sajta www.trimo-urbancrash.com i odluke stručnog žirija, za realizaciju je izabrano njihovo idejno rešenje. Drugo mesto pripalo je slovenačkim studentima, a treće studentu sa Novog Zelanda. Svečano proglašenje pobednika i otvaranje objekta odigraće se u Fužinama, u glavnom gradu Slovenije, ovog leta u junu.  

Pobednička »Tribina života« je višenamenski sportski i kulturni arhitektonski projekat, koji nudi i mesto za susrete i učestvovanje i gledanje na festivalskih događaja. Drugo mesto pripalo je Mateju Ramšaku i Aleksiju Vičiču sa ljubljanskog Fakulteta za arhitekturu, koji su zamislili most koji povezuje reku sa školskim igralištem i simbolizuje istovremeno zajednički život različitih generacija u Fužinama. Treće mesto osvojio je Novozelanđanin Gabrijel Ksie, student Arhitektonskog fakulteta u Oklendu, s predlogom građevine namenjene društvenom životu, predstavama i dečjoj igri. 

Izabrano je i najbolje konceptualno rešenje, koje ove godine stiže iz Bosne i Hercegovine. Nedim Mutevelić, student arhitekture u Sarajevu, i Amar Zahiragić, student Fakulteta za umetnost u Sarajevu, ubedili su stručni žiri u svoju semantičku igru manjih instalacija u obliku slova po celom naselju. 

Miloš  Florijančič, kustos takmičenja, arhitekta i vanredni profesor na Fakultetu za arhitekturu u Ljubljani, Slovenija, objasnio je da je žiri među prispelim idejama tražio najpre originalnost i povezanost s prostorom. »Upravo otvorenost ideje i njena snaga da poveže naše različite aktivnosti i socijalne motive, bila je pobednički potez odabranog projekta«, dodao je on.

Goran Vojnović, član žirija i dugogodišnji stanovnik Fužina smatra: »Iako je duh Fužina vrlo teško uhvatiti, bilo je mnogo veoma dobrih projekata. Izabrano rešenje nudi mnoštvo mogućnosti, i nadam se da će njegovi budući korisnici da nađu mnogo novih, spektakularnih namena.« 

Patricija Di Monte, članica žirija i arhitekta bila je posebno oduševljena najboljim konceptualnim rešenjem: »To je mala ukrštenica, koja tokom šetnje po različitim delovima naselja omogućava da sastavljate delove u emocionalnu geografiju. Ona može da se tumači s novim pogledom na svet, aktuelnim i trenutnim – pogledom iz vazduha, koji su nam omogućile Gugl mape

Svih trideset rešenja u užem izboru za realizaciju i pet posebno odabranih konceptualnih rešenja mogu da se vide na internet-sajtu www.trimo-urbancrash.com. Pobedničko rešenje biće izvedeno u Fužinama, najvećem stambenom naselju slovenačke prestonice, a autor pobedničkog rešenja prisustvovaće letnjoj školi na međunarodno priznatoj Londonskoj školi arhitekture. Svi autori projekata u užem izboru biće pozvani i da na leto prisustvuju Trimovoj arhitektonskoj radionici u Sloveniji. Među njima, naći će se i troje autora iz Srbije – dvoje sa beogradskog Arhitektonskog fakulteta, i jedan srpski student na ljubljanskom Fakultetu za arhitekturu.  

Više o takmičenju Trimo Urban Crash 

Preduzeće Trimo po treći put već organizovalo je međunarodno takmičenje za studente arhitekture i dizajna Trimo Urban Crash, koje podstiče kreativno preoblikovanje urbane sredine uz upotrebu naprednih građevinskih materijala i tehnologija. Takmičenje je ovog puta trajalo od 15. oktobra 2010. do 31. januara 2011. Studenti iz 56 država širom sveta odazvali su se svojim idejama, i poslali ukupno 363 predloga za urbanu višenamensku tribinu na lokaciji u Fužinama. 

Iz Srbije ove godine stiglo je najviše prijava za takmičenje i čak 75 projektnih rešenja. 

 

Sve materijale i detaljnije informacije o takmičenju možete da nađete na internet-sajtu www.trimo-urbancrash.com.

Za više detalja kontaktirajte Službu za odnose s javnostima Trimo inženjeringa: Valentina Miladinović, Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli., +381 (0)64 885 28 25, +381 (0)11 2129-724