20. Salon arhitekture Novi Sad

DaNS – Društvo arhitekata Novog Sada poziva sve zainteresovane da prijave svoje radove za izlaganje na 20. Salonu arhitekture koji će se održati u Novom Sadu od 3. do 12. juna 2016. godine. Salon je međunarodnog karaktera, a želja novosadskog Salona arhitekture jeste da se pozicionira kao mesto regionalne revije arhitektonske produkcije. Stoga, u konkurenciji za sve kategorije i Veliku nagradu Salona konkurišu radovi nastali ili realizovani na prostoru bivših jugoslovenskih republika, kao i Mađarske i Rumunije.

Tema 20. Salona arhitekture pod nazivom PRESPAJANJE/REWIRING se bavi promatranjem regionalne arhitekture u proširenom polju – od društvenog i prostornog aktivizma, preko građenja, do teorijskog promišljanja i digitalnog prostora. Postavljajući ih tako, iznad disciplinarnih podela, ukazaćemo na specifične vrednosti koje u mnoštvu i različitosti grade kompleksnu sliku arhitekture danas.

Žiri 20. Salona arhitekture:

 • Grozdana Šišović (re:a.c.t. Beograd)
 • Ana Džokić (STEALTH.unlimited, Beograd/Rotterdam)
 • Marc Neelen (STEALTH.unlimited, Beograd/Rotterdam)
 • Idis Turato (Arhitektonski biroTurato, Rijeka)
 • Eugen Pănescu (Planwerk, Cluj)

Rok za dostavu radova za selekciju je 30.04.2016. , a rezultati selekcije biće poznati do 7.05.2016. godine.

Učesnici Salona mogu konkurisati za nagrade u sledećim kategorijama:

 1. Arhitektura
 2. Urbanizam
 3. Enterijer
 4. Studentski radovi
 5. Publikacije
 6. Digitalni prostor
 7. Eksperiment u arhitekturi

Pod kategorijom Digitalni prostor podrazumevaju se radovi iz oblasti CGI dizajna (arhitektonske vizualizacije, animacije, game design), parametarskog dizajna, digitalne fabrikacije, generativnog i interaktivnog dizajna i slično. Za sve kategorije konkurišu realizovana dela, nerealizovani projekti i konkursni radovi.

Kotizacija

Kotizacija za učešće na Salonu se plaća za radove koji prođu selekciju žirija. Kotizacija obezbeđuje izlaganje na salonu, štampu izložbenog rada i jedan primerak kataloga koji će se štampati nakon Salona.

Kotizacija iznosi:

4000 din / 35 eur – za sve učesnike, osim:
2500 din – za članove DaNS-a
1200 din / 10 eur – za studente
0 din – za učesnike u kategoriji Publikacije, koji umesto uplate kotizacije ostavljaju DaNS-u po dva primerka svoje publikacije.

Detaljne informacije o načinu prijavljivanja radova i propozicijama Salona, kao i prijavni formular, možete pronaći na sajtu Društva arhitekata Novog Sada – www.dans.org.rs.