Cetvrtak, 17. januar, 19:00 | Galerija Instituta Servantes

Otvaranje izložbe posvecene svetski poznatom arhitekti Santjagu Kalatravi

Lus Martin (Valensija, 1970) je fotograf koja je završila studije fotografije na Kingsvej koledžu u Londonu. Bavila se modnom fotografijom i portretima za mnoge casopise i novine medunarodnog renomea. Oblasti njenog interesovanja su moda, portret, arhitektura, apstraktne slike i scene iz svakodnevnog života.

Ovom prilikom predstavice se Beogradu odabranim fotografijama iz serije Organsko u Kalatravinom delu na temu radova velikog španskog arhitekte Santjaga Kalatrave.

Bice izložene fotografije nastale posmatranjem i tumacenjem Kalatravinih radova u njegovom rodnom gradu, Valensiji. Izložba se temelji na organskom, živom aspektu koji karakteriše prostore koje Kalatrava osmišljava. Od kada je krajem osamdesetih godina dizajnirao prve objekte pa sve do Grada umetnosti i nauke, njegovo delo bilo je dovodeno u vezu sa odlikama gotike i jasnim uticajem Gaudija, koji je takode u gotskoj arhitekturi našao inspiraciju za mnoga svoja dela. Kalatravini potporni i dekorativni elementi podsecaju na delove životinja. U njima se preplicu organsko/životinjsko/biljno/ljudsko sa belom i sjajnom mediteranskom svetlošcu kojom je okupana Valensija.

Izložba ce biti otvorena do 15. februara.