Santjago Kalatrava dobitnik prestižnog priznanja

Ovogodišnji dobitnik Grand Prix priznanja je čuveni arhitekta Santjago Kalatrava koji je za veličanstven, prepoznatljiv arhitektonski stil Paviljona UAE (Pearl Dome) na Expo 2020 u Ujedinjenim Arapskim Emiratima dobio ovo prestižno priznanje.

Dizajn paviljona je inspiran vizijom sokola, nacionalne ptice UAE, i odražava identitet i pionirski duh ove zemlje, negujući ravnotežu i vezu između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Bilo je izazovno napraviti kompleksnu sfernu kupolu za šest nedelja, a na projektu površine 15.000m² postojala je minimalna količina otpada.

Svi predstavljeni projekti su prvo odabrani na nacionalnom takmičenju. Kod svih dobitnika 15 nagrada korišćeni su inovativni proizvodi iz Isover, Rigips i Weber asortimana, a takmičari su kombinovali stečeno znanje i kreativnost u svojim impozantnim rešenjima. Ovo jedinstveno takmičenje promoviše izvođače enterijerskih sistema suve gradnje i arhitekte koji kreiraju zahtevne i vrhunski dizajnirane enterijere. Tema održivosti primenjena je u svim kategorija takmičenja i čini 25% konačne ocene projekta, dok su inovativna rešenja, samostalna kategorija. Sudije su uzimale u obzir zdravlje i dobrobit u zatvorenom prostoru, kao i mere preduzete da bi se smanjio uticaj projekata na životnu sredinu.

U Atini su predstavljeni projekti iz Srbije i Crne Gore. U kategoriji NON-RESIDENTIAL predstavljen je projekat sedišta kompanije CBS International u Beogradu. U kategoriji PLASTERBOAD, Crnu Goru je predstavljao projekat Eko-efikasne zgrade u Podgorici kompanija Strabag i Cerovo.

Saint-Gobain International Gypsum Trophy okuplja najneverovatnija dostignuća i postavlja svetske standarde za kvalitetnu izradu sistema suve gradnje. Više o nagrađenim radovima na sajtu https://www.saint-gobain-gypsum-trophy.com/

Fotografije: Saint-Gobain