U izložbenom prostoru „Paviljona“ u Niškoj tvrđavi od 06. do 08. oktobra 2023. godine održaće se, peta po redu, Međunarodna izložba savremenog stanovanja, STANOVANjE – HOUSING 23. Svečano otvaranje izložbe zakazano je za petak, 06. oktobar sa početkom u 19 časova. Svečanom otvaranju izložbe prethodiće predavanja prof. dr Grozdane Šišović u 17 č. i arhitekte Danila Dangubića u 18 č.

Na izložbi će biti prezentovano 90 radova autora i autorskih timova iz preko 40 zemalja, uključujući afirmisane arhitekte i one koji su na početku svoje karijere, sa većom ili manjom vidljivošću na globalnom nivou. Programski je podeljena na opšti i tematski deo. U okviru opšteg dela izložbe biće prikazano 50 projekata koji predstavljaju reprezentativne primere stambene arhitekture nastale u periodu od 2021-2023. godine. Specijalna tema ovogodišnje izložbe je model stanovanja niske spratnosti – velike gustine koji je prikazan kroz 40 realizacija, projekata i istraživanja nastalih u proteklih 10 godina.

Pred posetiocima će se naći i prateća izložba studentskih radova šest srodnih fakulteta. Projektantska istraživanja studenata na različite teme u oblasti stanovanja predstaviće Tehnički  univerzitet u Gracu, Arhitektonski fakultet u Skoplju, Arhitektonski fakultet u Zagrebu, Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet u Banjaluci, Arhitektonski fakultet u Beogradu i Građevinsko-arhitektonski fakultet u Nišu.

Celodnevni program ispuniće galeriju i u subotu, 07. oktobra. Predavanja će održati arhitekta Marin Račić iz Rijeke i prof. dr Mihajlo Zinoski sa Arhitektonskog fakulteta u Skoplju.

Izložbu će pratiti Katalog sa detaljnim prikazom svih radova i recenzijama članova Međunarodnog naučno-umetničkog odbora.

Izložba se realizuje u organizaciji Katedre Zgrade za stanovanje Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu u saradnji sa Klasterom urbanog planiranja, uz podršku Inženjerske komore Srbije i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.