Bart Prince


Sa talasastim krovom koji povremeno dodiruje zemlju, ovo je njegova najspektakularnija kuća


Enterijer je oblikovan kompleksnim talasastim krovom i pruža kontraste između drvenih i kamenih površina, sa veoma malo metala


Izgledi


Preseci

 

Rođen je u Albukerkiju, Novi Meksiko, radio je kao asistent Bruce-a Goff-a (1968-73) i završio je Paviljon za japansku umetnost u Muzeju umetnosti u Los Anđelesu nakon Goff-ove smrti 1982. Tada se potvrdio kao najlegitimniji predstavnik jake regionalne tradicije u organskoj arhitekturi. Njegove, često kompleksne, talasaste forme, često imaju jaku prirodnu konotaciju bez toga da su specifično antropomorfne. Ne može se reći da se ovaj tip arhitekture zaista uklapa u svetske trendove, ali se, na primer, mađarska domaća drvena arhitektura ponekad zasniva na sličnim formama, a zapaža se i da se svetski interes za ekološki orijentisanim građevinama može dobro proširiti na kuće, često građene od drveta i inspirisane prirodom. Arhitektura Barta Prince-a se takođe zasniva na zanatskoj tradiciji i individualnom dizajnu koji je začet u Kaliforniji od strane Henry-ja i Charles-a Greene-a. Dok, arhitekti poput Greene-ja drvo koriste uglavnom za njihove kuće sa početka XX veka, Prince je pokazao svoju sposobnost da radi u modernim materijalima, čak i da gradi sa veoma malim budžetom, kao što je to bio slučaj 1994. sa Mead/Penhall residence (Albukerki, Novi Meksiko).

Hight Residence
Mendocino, California, 1994-95

Ova kuća površine 375 kv.m locirana je na parceli od 1 hektara, sa pogledom na Pacifik, na severnoj strani primorskog gradića Mendocino. Sa svojom namenom vikend kuće, obložena je kedrovim pločama i sagrađena od lepljenog lameliranog drveta. Najistaknutija osobina je nesumnjivo njen talasasti krov od ploča. Projekat kuće prikazuje da su pogledi otvoreni na jug i jugo-zapad, štiteći stanare od vetrova koji dolaze sa severa. Konstrukcija krova vidljiva je iznutra, još jednom kao talasasta površina od drveta, bakra i stakla, "formirajuđi veliki prostor vidljiv od jednog do drugog kraja sa spavaćim sobama na svakom kraju". Kao što se može zaključiti iz prirode ove arhitekture, Bart Prince kaže da "Hight-ovi provode dosta vremena pri izboru arhitekte i razgovorima sa nekolicinom njih". Njega su odabrali nakon što su videli nekoliko njegovih radova. "Veoma se interesuju za arhitekturu i dopali su im se radovi Henry-ja i Charles-a Greene-a, isto kao i Frank-a Lloyd-a Wright-a" kaže Prince.