Skola umetnosti Glasgow


Willow tea-room

Lighthouse


Dizajn enterijera

Rodjen je u Glasgow-u, Skotska, 7. juna 1868. godine, a umro u Londonu, Engleska 10. decembra 1928. godine.

Godine 1884. poceo je saradnju sa John-om Huchinson-om i cak je poceo da pohadja vecernja predavanja u Glasgow School of Art. 1889. godine postao je asistent arhitekata za Honeyman i Keppie. Takodje je pohadjao Glasgow School of Art. Godine 1890. dobio je putujucu stipendiju i posetio Italiju pre nego sto je ustanovio svoju sopstvenu praksu. Dok je pohadjao Glasgow School of Art, Mackintosh je razvio umetnicku vezu sa Margaret Mac Donald, Frances Mac Donald i Herbert Mc Nair. Poznatiji kao The Four, oni su izlagali postere, namestaj, kao i graficki dizajn u Glasgow-u, London-u, Becu i Turin-u .Ove izlozbe su pomagale da se ustanovi reputacija Mackintosh-a.

Sa filozofijom dizajna koja je cvrsto utemeljena na tradiciji Skotske, verovao je da povratak skotskog Baronian style, prilagodjenog modernom drustvu, moze sa susresti sa savremenim potrebama. Njegove zgrade jasno demostriraju ovo verovanje. Mackinosh je kreirao zgrade koje su zapazene po eleganciji i jasnoci njihovih prostornih koncepata, veste eksploatacije prirodnog i vestackog osvetljenja kao i umesnosti detalja.

Godine 1913. napustio je firmu Honeyman, Keppie i Mackintosh gde je bio partner sve do 1904. Posle neuspesnog pokusaja da ustanovi svoju sopstvenu praksu, on je posvetio svoje vreme slikanju pejzaza. Vratio se u Englesku 1927. god. zbog tretmana raka jezika. Vrhunski arhitekta, dizajner namestaja, slikar koji je pionir Modernog pokreta u Skotskoj, Mackintoshovi radovi opstaju sa velikim radovima Arts and Crafts britanskog pokreta kako u Skotskoj tako i u Engleskoj. Bio je odlucan protivnik engleskog budjenja - revivalism, jedan od prethodnika racionalisticke struje XX veka, vodeci u britanskoj secesiji tzv. modern style, oziveo znacaj funkcije u gradjenju ukljucujuci keltsku i japansku ornamentiku.

U Glasgow Herald Building iz 1894. godine oslobodio je svoje odbacivanje akademskih tradicija koje ce kasnije postati osnova njegovog rada.Glasgow School of Art iz perioda 1898. do 1904. oblozena sivim granitom sa tri strane, a sa cetvrte opekom, pored kamena koristi celik i staklo, narocito na resavanju severnog svetla za ateljee, sa tehnicke strane, trudio se da ugradi najmodernije sisteme, grejanje, provetravanje. Kod Tea House u Glasgow-u iz 1897. godine u ulici Bukenen karakteristican je stil zakrivljenih linija, takodje i kod Kuce ljubitelja umetnosti iz 1901. koja nije izvedena. Od vaznijih treba jos pomenuti Biblioteku Glazgovske skole umetnosti Windy Hill, Kilmacoln iz 1899. kao i Hill house, Helensburg iz 1903. To su seoske kuce, skotske tradicije sa masivnim dimnjacima, kulama na uglovima i velikim dvovodnim krovovima.