Hotel Tassel


Hotel Solvay

Viktor Horta je rodjen 6.1.1861.god u Ghentu, Belgija a umro je 9.9. 1947. takodje u Belgiji. Kao vodeca licnost Ar Nuvoa, stvorio je originalan recnik u okviru arhitektonskih ornamenata, kao pokusaj otvaranja puta u arhitektonskom delovanju XX veka van okvira tradicionalne arhitekture.

Njegov projekat i dizajn na Hotel Tassel iz 1892. godine u Briselu, predstavlja preokret u stambenoj izgradnji. Sa revolucionarnim pristupom obrade osnove i eksterijera, on se gotovo i ne trudi da duplira osnove po spratovima kada projektuje objekt, vec ih razigrava i menja, razbijajuci dotadasnju semu, zatim razlike u nivou etaza, nosaci su vidljivi i vijugavih oblika i u oranskim formama nasuprot staticnom kamenu.

Kuca naroda iz 1897. u Briselu, radjena je za belgijsku radnicku socijalnu partiju, to je krivolinijska fasada od stakla i gvozdja, gde je izvrseno razbijanje teskih zidnih masa i kamena, lakim nezaklonjenim konstrukcijama, sa vidljivim gvozdenim skeletom, smenjuje se ritmicno staklo, celik i opeka.

Hotel Solvay iz 1895. godine iz Brisela, predstavlja remek delo Ar Nuvoa u svojoj zrelosti kao i osecanja podjednako zastupljena kao i razum u projektovanju, zatim lepotu boja i oblika.Tu estetika dominira nad tehnologijom izrade.

Palata lepih umetnosti iz 1922. do 1928. godine predstavlja sam biser na kruni i glavni rad u briselskom Ar Nuvo pokretu tog perioda.