Ser James Frazer Stirling rodjen je 22.4.1926. god. u Glazgovu, Skotska, a umro je 25. juna 1992. god u Londonu. Bio je medju najznacajnijim arhitektima i najuticajnijim licnostima u periodu druge polovine XX veka. Studirao je arhitekturu u periodu od 1945. do 1950. godine na Univerzitetu u Liverpulu, Engleska. U tom periodu ucitelj mu je bio arhitekta istoricar i teoreticar Colin Rowe, koji ga je uveo u duh eklekticizma i tako imao izvore za arhitektonsku inspiraciju od antickog Rima do Baroka, a sto se pokreta moderne tice, to je bio period od F. L. Rajta do A. Altoa. Bio je priznat, jer je idealno umeo da inkorporira ove enciklopedijske reference u arhitektonski izraz koji je savrseno odgovarao urbanom okruzenju gradova.

Godine 1956. je sa J. Govanom ostavio posao asistenta za firmu iz Liona, Izraela itd. da bi uspostavio sopstvenu praksu Stirling i Govan. Rezultati saradnje su Fakultet inzenjeringa u Univerzitetu Leichester, radjen u periodu od 1959. do 1963.god, zapazen po tehnoloskom geometrijskom karakteru, da bi nakon toga poceo saradnju sa Michaelom Wefordom od 1971.godine, koji je bio njegov menadzer do kraja zivota i rada.

Godine 1970. praksa mu se bitno menja od malih do veoma profitabilnih objekata, tako da mu arhitektura postaje neoklasicna, sa velikim uticajem modernizma, da bi kasnije sa nesto dramaticnijim pristupom usao u vece urbanisticke projekte i projekte tri muzeja (Duesseldorf, Stuttgart, Cologne). Tih godina dobija i konkurs za NEUE STAATSGALERIE, STUTTGART, ucitavajuci tako svoj osnovni koncept, sa velikim brojem arhitektonskih detalja i dekorativnih aluzija, sto ga dovodi do postmodernosti u pristupu, tako da 1981. dobija zasluzenu Pritzker nagradu.

Poslednja dovrsena zgrada za zivota je knjizara za venecijanski bijenale koja je kompletno izvedena 1991. godine, projektovana od strane Stirlinga i Thomasa Muirhead-a pomalo modernisticki uradjena i veoma je pohvaljena od Keneta Fremptona. Posle smrti Stirlinga, njegov menadzer nastavlja sa realizacijama, pa tako nastaju, Drzavni univerzitet muzike i performansa u Stutgartu iz 1993,4 godine.

Godine 1996. se imenuje Stirlingova nagrada za arhitekturu, u Velikoj Britaniji, kriticari i teoreticari se interesuju za njegov rad poput Peter-a Eisenman-a i Charles-a Jencks-a, tako da izlaze iz stampe knjige sa njegovim modelima i 3d renderinzima i prikazima kasnije.