Leon Krier


Skica  za New College Residence, Oxford


Poundbery Street, Engleska


Urbanisticki plan Aleksandria, Italija


Aleksandija, fotografija


Fotelja Ovis


Skice za namestaj


Lezaj 101


Klub sto 046

 

Namestaj kao skulptura

Mnogi su se pitali zasto je Leon Krier tako uporan u kreiranju "lepih predmeta". Masimo Skolari smatra da je to deo njegovog licnog koncepta i stava prema nacinu zivota, okruzenju pa i namestaju. A leon Krier je misljenja da je snaga lepih predmeta odredjena na prvi pogled. Sa druge strane ruzan komad namestaja, bas kao i los miris, moze da unisti atmosferu prostorije pa cak i cele kuce.

Mozda  u iznesenim stvarima lezi istorijat Leon Kriera da kreira elemente namestaja  koji ce ulepsati okruzenje korisnika.

Stvaralacki opus

Kreirtanje namestaja samo je jedan  segment bogatog stvaralackog rada  Leona Kriera. Arhitektonska klima primetno se promenila pod njegovim uticajem narocito u odnosu na graditeljsko nasledje. Rodjen u Luksemburgu (1946. god.) on je  u strucnim krugovima vatreni pobornik ocuvanja  starih  ambijentalnih celina, protivno stavovima nekih savremenih urbanista. U delu Rekonstrukcija gradova on iznosi da je pre deset godina  govoriti o starim ulucama i trgovima smatrano samo kao nostalgija za one koji su izgubili kontakt  sa nasim vremenom. Danas vise nije tako. Niko kao Leon Krier nije imao vise uticaja na zaustavljanje  netolerancije u izgradnji novih objekata u okviru starih gradskih celina.

Leon Krier uvek paralelno radi na nekoliko projekata: u Luksemburgu, Italiji, Spaniji, Nemackoj, Americi... Pored pojedinacnih arhitektonskih objekata u njegovom radu znacajno mesto zauzimaju i urbanisticke studije. Vazni su pomena projekti za Arheoloski muzej u Sintri - Portugalija, Palata pravde u Luksemburgu kao i urbanisticki projekti za Dorcester i Firencu.

Projekat za Atlantis na Tenerifama je utopijski - lepota okruzenja bila je izvor inspiracije da se pozeli realizacija i nemoguceg.

Pored konkretnog stvaralckog rada Leon Krier je i predavac na poznatim univerzitetima sirom sveta kao u Evropi tako i u Americi. U brojnim teorijskim delima poput: Grad u gradu, Racionalna arhitektura, Novi klasicizam, Urbani dizajn,... on iznosi osnovne postulate koje postuje u svom stvaralackom radu.

Priznanja za rad

Do sada, ovako sirok svaralcki opus overen je mnogim izlozbama kao i brojnim nagradama (Autorska izlozba u Muzeju moderne umetnosti - New York 1985; Nagrada za Arhitekturu - Berlin 1977, Richard Driehaus nagrada za Klasicnu Arhitekturu 2003).

James Stirling u monografiji o radu Leona Kriera poseban akcenat daje grafickoj umetnosti. Neosporno je da umetnik zamisljenu arhitektonsku ideju ume jasno da izrazi sigurnim crtezom sa ostvarenim jednistvom svetla i senki.

Definisani stavovi i ideje po pitanju urbanog dizajna i rekonstrukcije starih gradova doprineli su da arhitekta Leon Krier bude naimenovan za licnog savetnika Princa od Welsa.