Zaha Hadid


Architecture Foundation Building, London


Bergisel


CMA CGM Head Office, Marseilles


Exhibition


Fiera di Milano


Grand Buildings, London


New Eusko Tram Centra Headquarters


Olympic Aquatic Centre, London


Phaeno enterijer


Southwark Street, London


The World (89 degrees)


Centar moderne umetnosti, Sinsinati


Island


Vatrogasna stanica


Vortex light skulptura


Skulptura


Stambena zgrada

Zaha Hadid je rodjena 31.10.1950.g. u Bagdadu, Irak. Diplomirala je matematiku na Americkom univerzitetu u Bejrutu pre nego sto je presla da studira na Arhitektonskoj asocijaciji skole udruzenja arhitekata u Londonu. Posle zavrsetka ozbiljnih studija pocinje da radi za svog ranijeg ucitelja sa studija, holandskog arhitektu Rem Koolhaas-a u kancelariji Office of the Metropolitan Architecture postajuci njegov partner 1977. godine. Takodje, pored njega srece Peter-a Rice-a koji joj je davao podrsku i ohrabrivanja u ranim radovima koji su bili veoma teski i komplikovani da se izvedu. Godine 1980. je tako, ustanovila sopstvenu praksu u Londonu da bi za vreme osamdesetih, takodje, poducavala u Londonu, na istoj skoli koju je i zavrsila, takodje radila je i na Harvard univerzitetu u Americi i bila kasnije poduzavalac arhitekture na mnogim prestiznim skolama.

Profesura Zahe Hadid

Ona je bila profesor u prestizinim institucijama sirom sveta, sa Kenzo Tangeom u skoli dizajna, Harvard univerzitetu i u kabinetu L. Salivena na Univerzitetu Ilinois skole u Cikagu, zatim gostujuci profesor na Visoj skoli za graditeljstvo u Hamburgu, zatim Knolton skoli u Ohaju, Masters studiju na Kolumbija univerzitetu, u Njujorku u kabinetu Eero Sarinena kao gostujuci profesor na arhitekturi i dizajnu Yale univerziteta, New Haven, Connecticut.

Bila je honorarni clan Americke akademije umetnosti i Americkog instituta arhitekata. Ona je takodje povremeni profesor univerziteta primenjenih umetnosti u Becu, Austrija.

Konkursi i clanstva u organizacijama

Dobitinica je mnogih medjunarodnih konkursa, uticajna je i u teoriji arhitekture takodje, dok vecinu konkursa nije realizovala u gradjenju. Najznacajniji su Peak Klub u Hong Kongu iz 1983. i Kardif Bay operska kuca u Velsu iz 1994. godine.

  • 2002. pobedila na medjunarodnom takmicenju dizajna sa projektom za Glavni urbanisticki plan Singapura.
  • 2005. je dobila konkurs za novi kasino u Bazelu, Svajcarska.
  • 2004. postala je prvi zenski arhitekta koji je prihvatio veliku nagradu Prizker, koji je ekvivalent arhitektonske Nobelove nagrade. Ona je takodje, clan editorijala Enciklopedije Britanika.
  • 2006. imala je retrospektivu svih radova u Gugenhajm muzeju u NYC.

Izlozbe i radovi

Izlozbe i radovi su prezentovani od 29.1. do 29.8.2007. na sajtu www.zahahadidblog.com

  • 2001. Strazbur, Francuska HOENHEIM_NORTH TERMINUS & CAR PARK Strasbourgh, France
  • 1998. Rosenthial centar Savremene umetnosti, Cincinnati, Ohio
  • 1994. Vitra FIRE STATION, Weil au Rhein, Germany

Zaha Hadid je radila jos neke visoke profile inzenjerskih radova ukljucujuci zone razmisljanja u milenijumskim kupolama u Londonu, zatim jedan tekuci projekat za Aquatic centar sa 20 000 mesta, takodje u Londonu, pa konstrukcije za 2012. letnje olimpijske igre. Sledeci projekat koji se koristi je MAXXI, Nacionalni muzej za 21. vek i umetnost u Rimu.

Nagrade

  • 2003. EVROPSKA NAGRADA UNIJE ZA SAVREMENU ARHITEKTURU
  • 2004. PRICKER NAGRADA
  • 2007 THOMAS JEFFERSON MEDALJA U ARHITEKTURI

Film i video

A day with Zaha Hadid, 2004, 52. minuta, NYC, Michael Blackwood production.