Itsuko Hasegawa


Kiyonori Kikutake

Slike muzeja u Oshimi:


Itsuko Hasegawa, istaknuta japanska zena autor u arhitekturi i dizajnu, je rodjena 1941. godine u mestu Shizuoka u Japanu. Dobila je diplomu arhitekte od Kanto Gakuin Univerziteta u Japanu 1964. godine. Do 1969. godine obucava se kod istaknutog arhitekta Kiyonori Kikutake-a, a potom prelazi da studira i radi na Tokijskom univerzitetu tehnologije. Godine 1979. formirala je sopstvenu dizajnersku firmu, pod nazivom Itsuko Hasegawa atelje, u okviru koga dizajnira brojne zgrade koje su dobijale nagrade gradeci u Japanu i inostranstvu. Ona je takodje, honorarni clan Kraljevskog instituta britanskih arhitekata i dobitnik je nagrade Avon Arts, koju dodeljuje The Building Contractor's Society za Shondai kulturni centar, zatim Cultural nagradu za stambenu arhitekturu u mestu Fukoka u Japanu i dizajnersku nagradu od arhitektonskog instituta u Japanu.

Od znacajnijih zgrada koje je projektovala treba pomenuti sledece:

  • Opera Cardiff Bay
  • Himi botanicka basta na morskoj obali
  • Yamanashi muzej voca i baste
  • Nigata city centar performansa
  • Shondai kulturni centar
  • Sumida culture factory (svi iz 1997, objavlljeni u casopisu JA)
  • iNamekawa Housing (iz 1998. godine)

Ona je, takodje, autorka mnogih clanaka o arhitekturi, kao npr. Images i Island Hopping+ Crossover Architecture, nastalih u periodu od 1993., pa do 2000 godine i do danas radi i medjunarodno je veoma istknuta i omiljena medju sledbencima arhitekture sirom sveta.

Jedan od njenih najzanimljivijih realizovanih projekata je svakako Picture Book Muzej u Oshimi, Japan. Grad je oznacen kao japanska kultura tj ehon kako se kaze slikovnica. On je u proslosti bio domacin brojnih konferencija i kreativnih radionica, koje su posvecene ljudima kao individuama tj raznim slikovitim knjigama. Danas, on ima stalni forum za ove aktivnosti, koje je projektovala Itsuko Hasegawa.

Zgrada kombinuje tradicionalne muzejske vrednosti i funkcije sa sposobnostima koje omogucavaju posetiocima da kreiraju njihovu sopstvenu slikovnicu. Tako se javnim ucescem posetioca kreiraju sopstveni ali i kljucni elementi muzejskog programa!

Nova zgrada je smestena u parku na ivici grada Oshima, gde je mesto podeljeno na 3 dela sa egzisitrajucim stazama, koji kreiraju 3 razlicite podceline, koje se isticu na prividno blago pokrenutom terenu. Muzej se nalazi na najprostanijem platou u vidu blagog brdasca, uzimajuci formu kosog romboidnog oblika, koji je kao moderna gradjevina oivicen metalnom rampom krivolinijskog pravca pruzanja koja povezuje 3 brda,delujuci slikovito kao da vetrovi proslosti donose serije bizarnih Land Art skulptura. Jedna od skulptoralnih instalacija na otvorenom. Sve prostorije u prikacene na centralnu osovinu tj. kicmu objekta i tako se formira metod projektovanja ove japanske skole i njegova takozvana prostorna slozenost. Ispod ulaza u objekt se nalaze prostori za biljke, ostave i knjizara muzeja.

Muzej sadrzi Hasegawine eksperimente sa filtracijom i difuzijom kroz spoljasnju kozu zgrade. Na istocnom pogledu se uocavaju velike zone cistog stakla, koje kao da ozivljavaju unutrasnji minimalisticki prostor zgrade muzeja, ohrabrujuci posetioce da ga istraze i kao prostor i da pogledaju izlozbu. Namestaj muzeja podseca na nekakve modele iz crtanog filma i dodatak svemu tome su svetlost i njena igra u ovim prazno punim prostorima autorke. Ovaj objekat spada u jedan od najsavremenijih ostvarenja autorke Hasegawe.