ProgeCAD (ProgeSoft IntelliCAD)

Upotreba AutoCAD-a za izradu tehničke dokumentacije kod nas je još uvek najzastupljenija, uprkos pojavi najnovijih specijalizovanih aplikacija za konkretna polja. Budući da je vreme slobodne primene piratskog softvera prošlo, danas je velikom broju firmi legalizacija ovog paketa veliki problem zbog njegove vrlo visoke cene. U mnogo slučajeva firma ima jednu licencu, ali koristi program na nekoliko desetina računara.

Program IntelliCAD bio je razvijan pre nekoliko godina kao nezavisno parče softvera. Uskoro je nekoliko firmi otkupilo pravo na dalji razvoj ovog koda; neke od njih su krenule u vrlo mudrom smeru: upotrebile su ovaj kod za razvoj klona AutoCAD-a, koji bi bio konkurentan po ceni a skoro jednako funkcionalan. Jedna od njih je i firma BricsCAD, koja je kod nas već neko vreme prisutna.
Međutim, italijanska firma ProgeSoft (http://www.progesoft.com) izgleda da je u ovome otišla najdalje. Ove godine izašao je ProgeCAD 2008 Pro (alternativno ime je ProgeSoft IntelliCAD). Šta nudi ovaj program za neverovatnu cenu?

Okruženje

Kada se ProgeCAD prvi put pokrene, dobija se uvodni vodič koji je praktično identičan Wizard uvodu koji se pojavljivao pri otvaranju AutoCAD-a 2000. Odabravši neki šablon, ili opciju da se počne od nule, dobijamo prozor koji deluje vrlo poznato (slika 1).


ProgeCAD prozor

Poznate ikone na vrhu, Layout tabovi, padajući za upravljanje lejerima, komanda linija - sve je tu. Najprostije rečeno, ukoliko ste dosad radili u AutoCAD-u, neće vam trebati praktično nikakvo navikavanje jer je prozor identičan.
ProgeCAD svoje crteže snima u standardnom DWG formatu, takođe i bez problema učitava DWG crteže crtane u AutoCAD-u, pri čemu ne deluje destruktivno na elemente koje "ne razume" (npr. tabele uvedene u AutoCAD 2005).

Komande

Ukoliko koristite komandnu liniju - a ako ste stari CAD korisnik, verovatno je koristite - bićete srećni zbog činjenice da su komande takođe identične u velikoj većini; tamo gde to nije bilo moguće - uveden je istovetan alias. Na primer, nezaobilazna komanda OFFSET ovde se naziva PARALLEL, ali se kraće može kucati kao - O.
ProgeCAD, kao i drugi klonovi koji koriste IntelliCAD jezgro, objedinjuje dijaloge za upravljanje lejerima, blokovima, UCS ravnima, tipovima linija, kotnim i tekstualnim stilovima u jedan jedini prozor, koji se naziva CAD Explorer (slika 2). Ovakvo sjedinjavanje funkcija je za pohvalu, budući da se lako može, na primer, iz spiska lejera preći u spisak blokova, bez zatvaranja prozora i pozivanja novog. Ovo, međutim, ne znači da se išta menja po pitanju komandi - kucanjem LA dobijate spisak lejera, kao i pre; kucanjem B - spisak blokova, ali su i jedan i drugi zapravo deo pomenutog CAD Explorera.


ProgeCAD Explorer - slojevi crteža

OSNAP pomagalo u ProgeCAD-u se naziva ESNAP (Entity Snap) i funkcioniše identično originalu. Dijalog za podešavanje ipak se može dobiti kucanjem OS. Ono što ProgeCAD takođe poseduje, a što druge verzije IntelliCAD programa nemaju, je i OTRACK (Object Snap Tracking) funkcionalnost, koja se ovde zove ETRACK.


ProgeCAD ESNAP

Prozor Properties u osnovnom IntelliCAD engine-u svodio se na prozor koji je po postavci otprilike odgovarao AutoCAD­-u 14, mada je bio malo bogatiji po sadržaju. On je i dalje tu, i dobija se standardnim pozivanjem CH u komandnoj liniji (slika 4 desno). Da bi bili ukorak s vremenom, autori ProgeCAD-a su paralelno s ovim prozorom uveli i Properties koji odgovara novijim verzijama AutoCAD-a (2000 naviše), koji se poziva komandom PROPERTIES ili poznatom prečicom Ctrl+1, te ProgeCAD sadrži i jedno i drugo! Praktično, možete koristiti novi prozor kao plivajući dijalog, isto kao u AutoCAD-u 2005.


ProgeCAD Properties

Radi lakšeg rada sa blokovima, kao odgovor na AutoCAD-ov Design Center uveden je prozor po imenu ALE (slika 5), koji prikazuje krupnije ili sitnije izgled bloka u bazi, te lako možete naći ono što vam treba, a zatim to umetnuti u crtež na željeno mesto.

3D funkcionalnost

Klonovi bazirani na IntelliCAD kodu do sada su manjkali po pitanju 3D funkcionalnosti, a najpre je upadao u oči nedostatak podrške za puna tela (Solids), koja su u AutoCAD uvedena još u verziji 13. ProgeCAD u potpunosti podržava puna tela, i to sa komandama identičnim AutoCAD-ovim. Uključene su i Bulove operacije, kao i zaobljavanje (Fillet) i zarubljivanje (Chamfer) ivica punih tela. U par navrata ProgeCAD je pukao kada sam pokušao da zaoblim složeniju ivicu punog tela, ali je najčešće radio kako treba.
Puna tela

3DORBIT funkcija je prisutna, i dobija se klikom na poznatu ikonu, dok komanda glasi RTROT. Za razliku od AutoCAD-ovog Orbita, ovde nema mogućnosti ispravljanja slike oko ose upravne na ekran, već se samo prostor okreće oko centra ekrana. Ovo nije neki veliki nedostatak, pošto se i osnovnom rotacijom može dobiti željena aksonometrija.
UCS ravni se koriste na standardan način, ali standardne ravni Front i Left ne postoje kao definisane, već je tu samo World. Ovo se lako nadoknadi uvođenjem korisničkog šablona (Template) u kome se ove ravni mogu definisati, a zatim standardno pozivati.
Velika zamerka je, međutim, nedostatak podrške za rad sa senčenim modelom (Shade). Dok AutoCAD već dugo nudi mogućnost rada sa osenčenim prikazom, ProgeCAD nudi samo jednokratno senčenje, posle čega mora uslediti REGEN, kao u AutoCAD-u 12.

Pikanterije

Da bi se ProgeCAD učinio primamljivijim, uvedena je ni manje ni više nego interna podrška za PDF format - to jest, izvoz u PDF. Ne samo radi kreiranja digitalnog dokumenta, već i zbog činjenice da je najbolji način za rasterizaciju CAD crteža upravo korišćenje PDF formata u sprezi sa Adobe Photoshopom (slika 7).


PDF export

U program je takođe ugrađena i aplikacija WinTopo, koja postoji i nezavisno od ProgeCAD-a, a koja se koristi za rasterizaciju bitmap slika radi kasnijeg uvoza u CAD. Ovaj program solidno radi, a izlazni fajl može biti DXF format (slika 8).


WinTopo

Zaključak

Namenski pravljen za potrebe lakše legalizacije, ProgeCAD je, izgleda, zaista najdalje otišao u sličnosti svom uzoru. Za 2D crtanje i štampu tu je praktično sve što vam treba; 3D funkcionalnost je takođe bolja nego ikada, ali tu očito ima još posla.
Ukoliko se ne bavite složenim 3D modelovanjem, a želite da firma radi na legalnom softveru, jedna topla preporuka za nabavku ProgeCAD-a. Aktuelna verzija nosi ime ProgeCAD 2008 Pro, a jedan od zastupnika za SCG je i beogradska firma SystemPro.

http://www.systempro.co.yu
Hadži-Đerina 2
011 244 77 81