Graphisoft je 23. jula 2002. na Svetskom Kongresu arhitekata u Berlinu promovisao ArchiCAD 8. Sa poboljšanim interfejsom, ArchiCAD nudi arhitektima još efikasnije alatke za njihov posao sa poboljšanom navigacijom i menadžmentom projekta, povećanom brzinom aplikacije i bitnim napretkom u delu 2D crtanja.

"Mogućnost kreiranja i upravljanja projektnom dokumentacijom ključna je za povećanje produktivnosti naših klijenata i konkurentnost. Pružajući arhitektima slobodu u projektovanju, ArchiCAD je neophodan ne samo velikim arhitektonskim firmama, nego i srednjim i malim firmama, jer ih oslobađa od tradicionalnog načina izrade projekta", zaključuje Ray Small, CEO Graphisoft-a.

Napredno kreiranje dokumentacije i menadžment

ArchiCAD 8 daje arhitektima lak i brz pristup svim delovima projekta. "On pomaže arhitektima da urede projekat u tipske setove dokumentacije kao planove, ponude, konstrukcijske crteže dajući im kompletnu kontrolu nad dokumentacijom", objašnjava Bence Kovács, potpedsednik Graphisoft-a. "On takođe može biti korišćen da osigura izradu projekta po vežećim standardima." Pored toga, projekat se lako može distribuirati lokalnom mrežom, štampačem ili web-baziranim FTP serverom.

Nova Layout Book pomaže korisnicima da smanje vreme izrade dokumentacije organizujući celokupnu projektnu dokumentaciju automatski u jedan fajl, sa mogućnostima koje štede vreme poput numerisanja stranica, višestrukih glavnih strana i naslovnim blok elementima. "Nove mogućnosti su odlične. Layout Book je mnogo pomaže razvoju posla i radi ono što je ArchiCAD 7 radio, ali mnogo jasnije i lakše za korisnika", oduševljen je beta tester Geoffroy Magnan iz Arcoplan Architectes.

"Napravili smo nekoliko poboljšana u detaljisanju i 2D crtanju da bi smo ga načinili bržim", objašnjava Kovács. Potpuno implementirane polilinije olakšavaju dosadan posao, eliminisavši potrebu za ponovnim spajanjem elemenata. Novi intuitivni način unosa podataka takođe pomaže arhitektima da stvore elemente onako kako ih žele - od samog početka. Novi alat za detalje sadrži direktne linkove do namenskog radnog prostora isto kao i parametarske markere detalja koji poštuju lokalne standarde korisnika isto kao i individualni stil korisnika.

Proširena Virtuelna Građevina

"Geometrijske operacije sa solidima ArchiCAD-a 8 omogućavaju kreiranje kompleksnih oblika modela vraćajući Bulove operacije u ruke ArchiCAD korisnika!", kaže beta tester Rex Maximilian iz Maximilian ATS. Arhitekti mogu kreirati kompleksnije elemente jednostavno, sa dobrim vizuelnim feedback opcijama, bez posedovanja dodatnih programskih objekata. Korišćenje solid operacija takođe povećava tačnost proračuna količine materijala i drugih količinskih proračuna. "Videćemo čak i bolje biblioteke objekata nego ikada ranije, i to ne samo od GDL programera, kao rezultat ovih novih komandi!", zaključuje Maximilian.

Veća brzina aplikacije

Dramatična poboljšanja urađena su i u 2D i u 3D okruženju. Bez obzira na veličinu osnove sprata, korisnici mogu da se kreću njom koristeći scroll taster miša. Podrška za OpenGL grafičke kartice iskorišćava moć hardverskih akceleratora za real-time 3D navigaciju i foto-rendering kvalitet. ArchiCAD 8 se takođe ponosi bitno smanjenim vremenom generisanja preseka.

Poboljšani interfejs

Novi, ujedinjeni izgled i osećaj ArchiCAD-ovog već lakog za korišćenje interfejsa i pojednostavljena struktura menija sa mogućnošću prilagođavanja čini ArchiCAD prijateljskim i neiskusnim i profesionalnim korisnicima. On omogućava projektantima kretanje kroz projekat sa manje klikova mišem. Novi korisnici će posebno ceniti jednostavnost default dialog boksova i mogu očekivati još kraću krivu učenja nego ikad ranije.

Dostupnost programa

Graphisoft ima obavezu da nastavi podršku i Windows i Macintosh platformi pa će ArchiCAD 8 raditi na Windows 2000 i XP; Mac OS 9.1 i kasnijim i OS X. Dostupne su verzije na engleskom, nemačkom i francuskom jeziku