Napravite 3D modele u 3D Studio VIZ-u
3D Studio VIZ ima moćno i robusno okruženje za izradu 3D modela vaših projekata. Svoje modele možete raditi od početka ili koristiti opciju uvoza DWG fajlova urađenih u AutoCAD-u ili Architectural Desktop-u.

Dodajte materijale i osvetljenje u 3D Studio VIZ-u
Koristite 3D Studio VIZ da definišete i dodate materijale površinama vaših modela i dodajte osvetljenje vašoj sceni. Nova mogućnost u 3D Studio VIZ R3i je da pored standardne vrste svetla on podržava i Lightscape-ova fonometrička svetla. Možete prevlačiti svetiljke direktno sa web sajta proizvođača svetiljke

Eksportujte scenu u Lightscape
Kada ste završili sa modelovanjem i dodali materijale i svetla u VIZ-u, eksportujte scenu u Lightscape za napredni Radiosity rendering i analizu osvetljenja. Lightscape plug-in koji se nalazi u VIZ-u omogućava da eksportujete celokupnu geometriju, materijale i svetla koja su podešena u VIZ-u, tako da u Lightscape-u ne morate preduzimati nikakve dodatne korake (mada to ponekad može biti potrebno).

Pristupite Radiocity renderingu
U Lightscape-u podešavate željeni nivo kvaliteta i pistupate Radiocity renderingu. Tada možete renderovati visokokvalitetne statične slike ili animaciju direktno u Lightscape-u. Ako je potrebno, možete koristiti
Lightscape-ove alate za analizu svetlosti da bi procenili fotometričke performanse osvetljenja na vašoj sceni.

Renderujte slike u Lightscape-u
Ray tracing rendering prelaz može biti preduzet u Lightscape-u zbog dodavanja refleksija i mapa. Zapazite da su na površinama prikazane zamućene refleksije.

...ili u 3D Studio VIZ-u
Ako je potrebno, posao urađen u Lightscape-u se može ponovo biti uvežen u 3D Studio VIZ za finalnu animaciju i rendering. Računanjem direktnog osvetljenja u Lightscape-u, vreme renderinga svakog pojedinačnog frejma animacije u 3D Studio VIZ-u može biti prilično skraćeno.

Alternativni rendering metod
Alternativna tehnika je da jednostavno koristite Lightscape za proračun indirektnog osvetljenja vaše scene. Efekat direktnog osvetljenja iz svetiljki nije zapamćen u Radiocity rešenju kao što je ovde prikazano u Lightscape-u.
Ovo "indirect only" rešenje može biti vraćeno u VIZ gde je automatski kombinuje sa početnom geometrijom i uključuje u slike koje su renderovane korišćenjem production rendering sistema u 3D Studio VIZ-u. Prednost ovakvog prilaza je što vam omogućava da dodate svom renderingu specijalne dodatne elemente modela (moguće animirane) ili rendering efekte koje Lightscape ne podržava kao mapiranje bazirano pravoj slici ili volumetričko osvetljenje.

Upoređivanje rezultata
Slike sa leve strane renderovane su u 3D Studio VIZ-u bez ikakvog Lightscape procesinga. Slika u sredini prikazuje istu scenu procesiranu i renderovanu u Lightscapeu, a slika desno prikazuje rezultate uvoženja indirektnog Radiocity rešenja nazad u 3D Studio VIZ i renderovanja sa direktnim osvetljenjem iz 3D Studio
VIZ-a. Uočite jači 3D efekat na kamenu prikazanom na ovoj slici. To je rezultat mapiranja zasnovanog na slici koje Lightscape ne podržava.