Novi, jedinstven kulturni događaj kod nas, festival posvećen svetlu, platforma za kreativne inovacije, eksperimente, umetničke i stručne razgovore i razmene ideja na temu osvetljenja. Cilj festivala jeste da se okupljanjem istaknutih pojedinaca iz celog sveta, u Beogradu i Srbiji otvori potpuno nova stranica u tretmanu svetla, bilo da je reč o umetničkom izrazu i dizajnu, energetskoj uštedi ili jednostavno identitetu jednog grada i vizijama svetlije budućnosti.

U premijernih pet dana, ove prve godine BEOGRAD SVETLOSTI će kroz umetničke intervencije u prostoru, izložbe, predavanja i radionice pružiti potpuno novi doživljaj i predstaviti drugačiju sliku grada. Festival je pokrenut na inicijativu Aleksandre Stratimirović u organizaciji Kulturnog Fronta Beograd, uz angažovanje beogradskih Svetlosnih detektiva i u saradnji sa svim vodećim kompanijama i institucijama iz oblasti osvetljenja sa našeg područja. Ove godine festival nas upoznaje sa međunarodnom grupom „Transnational Lighting Detectives”- Transnacionalni Svetlosni Detektivi. Članovi osnivači ove grupe okupiće se u Beogradu gde će održati svoj godišnji simpozijum na temu svetlosnog identiteta grada.

Održaće se radionica za studente Beogradskog univerziteta koji će zajedno sa gostujućom stokholmskom Svetlosnom laboratorijom i članovima tokijske Umetničke akademije, proučiti Beograd očima „svetlosnih detektiva“, a uz mentorsko vođstvo poznatih svetskih dizajnera svetla. Kao uvod u ono što nas čeka u godinama ispred nas biće otvorene izložbe i predstavljanja partnerskih festivala “Superflux“ iz Liona, „Hansaflux“ iz Talina i „Svetlobna gverila“ iz Ljubljane.

Program Festivala

Utorak, 16. septembar,18.00

“Dizajn svetla u arhitekturi i urbanim sredinama”
Kaoru Mende , predavanje
Arhitektonski fakultet, amfiteatar
Bulevar Kralja Aleksandra 73

Četvrtak, 18. septembar, 21.00

“Svetlosni identitet Beograda”
predstavljanje rezultata radionice studenata Musashino Art univerziteta iz Tokija, Svetlosne laboratorije iz Stokholma i studenata Beogradskog univerziteta
Galerija O3one
Andricev venac 12

Petak, 19. septembar, 18.00

Simpozijum ”Transnacionalnih svetlosnih detektiva” Transnational Lighting Detectives Forum 08
PC Ušće, 25. sprat
Bulevar Mihajla Pupina 6

Subota, 20. septembar, 19.00

Evropski festivali svetla otvaranje izložbe i prezentacije

„Festivali svetla“, Bettina Pelz, Nemačka
„Superflux“,Roxana Ploestaen, Francuska
„Hansaflux“, Veronika Valk, Estonija
„Svetlobna gverila“, Katerina Mirović, Slovenija

Magacin u Kraljevića Marka 6