Poziva sve zainteresovane iz regiona da se prijave na konkurs za učešće na izložbi:
GHOST PROJECT 2010: „BALKANSKI DUHOVI“/ „BALKAN GHOSTS” - REGIONALNA GODIŠNJA SMOTRA INDUSTRIJSKOG DIZAJNA

TEMA KONKURSA
Nakon četiri godine rada na reanimaciji industrijskog dizajna u Srbiji, GHOST PROJECT prerasta u regionalnu platformu za promociju dizajna.

„BALKAN GHOSTS“je inicijativa povezivanja dizajnera nekadašnje kulturne panorama Balkana i ukazivanja na važnost umrežavanja progresivnih inicijativa u regionu, kao i uspostavljanja raskinutih veza između predstavnika različitih kultura, stvaralaca različitih disciplina, dizajna i privrede, čoveka i prirode.

IZLOŽBA
Izabrani radovi će učestvovati na centralnoj izložbi Talent zone regionalnog Festivala Mikser koji će se održati 25.-29.maja, 2010.god u Beogradu, na atraktivnoj industrijskoj lokaciji na obali Dunava.

OBLAST KONKURSA
Industrijski dizajn: nameštaj, rasveta, upotrebni predmeti, elementi enterijera, itd.

PRAVO UČEŠĆA
Konkurs je otvoren za sve zainteresovane koji se bave dizajnom u zemljama Jugoistočne Evrope. Svaki kandidat može učestvovati sa više radova.

KRITERIJUMI ŽIRIRANJA
Stručni žiri organizacije Mikser vršiće selekciju na osnovu sledećih kriterijuma:
Originalni dizajn. Tragamo za autentičnim idejama koje će doprineti da se zemlje regiona pozicioniraju na međunarodnom tržištu.
Promišljenost koncepta i njegova opravdanost
• Stepen razrade idejnog rešenja
• Inovativnost – jedinstveno i napredno idejno rešenje
• Funkcionalnost
• Tehnička i tehnološka izvodljivost eksponata - na izložbi Ghost Project se izlažu isključivo prototipovi, predložena rešenja treba da budu izvodljiva tehničkim postupcima koji su dostupni učesniku
• Estetika
• Ekološki aspekti proizvoda – proizvod treba da ispunjava savremene zahteve očuvanja životne sredine i održivog razvoja
• Racionalnost – racionalna upotreba materijala i resursa potrebnih za proizvodnju predmeta doprineće vrednosti projekta. Žiri će posebno vrednovati odnos projekta prema ograničenjima sa kojima se suočava savremeni industrijski dizajn, pogotovo u našim sredinama. Društveno-ekonomski kontekst, ugroženost prirodnih resursa, limitiranost domaćeg tržišta materijalima i savremenim tehnologijama treba tretirati kao projektantske izazove i inspiracije za rešenja koja otvaraju nove mogućnosti i ulivaju optimizam.

ORGANIZATOR
Inicijator i organizator izložbe Ghost Project je kulturna organizacija Mikser.
www.mikser.rs

ROKOVI
1. Ponedeljak / 04.04.2010. / KRAJNJI ROK ZA SLANJE IDEJNIH REŠENJA
Tehnički crtež i 3D prikaz projekta dostaviti u elektronskoj formi u formatima PDF ili JPG u web rezoluciji (72 dpi, ~ 640x480 pixela), kao i detaljan opis idejnog rešenja (word document) na e-mail adresu: Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli.

2. Subota / 10.04.2010. / OBJAVLJIVANJE REZULTATA PRVOG STEPENA ŽIRIRANJA
Rezultati selekcije idejnih rešenja biće objavljeni na web sajtu www.mikser.rs

3. Nedelja / 23.05.2010. / DRUGI STEPEN ŽIRIRANJA
Sastanak sa izabranim autorima i komentari žirija o kvalitetu izrade pristiglih prototipova

*NAPOMENA: Naknadno pristigli radovi se neće razmatrati. Autori čiji radovi budu izabrani u Prvom stepenu žiriranja su u obavezi da realizuju funkcionalne prototipove na osnovu odabranih idejnih rešenja. Makete neće biti prihvaćene.

**NAPOMENA: Selektori izložbe zadržavaju pravo da u Drugom stepenu žiriranja izaberu isključivo kvalitetno izrađene eksponate za učešće na izložbi Ghost project. Učesnici će putem e-maila blagovremeno biti obavešteni o tačnom mestu i vremenu sastanka.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti upitom na e-mail adresu: Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli.