U okviru šestog Mikser festivala 2014, otkrivanjem novog murala u Savamali, predstavljen je veliki evropski konkurs za arhitekte „Ceresit Facade Award“. Konkurs traje od 3. aprila do 31. oktobra 2014. godine, a u konkurenciji su radovi arhitekata iz 20 zemalja Evrope.

Nagrada će se dodeljivati u tri kategorije, ukupni nagradni fond iznosi 24.000 EUR-a. Najbolje radove odabraće internacionalni žiri sastavljen od predstavnika evropskih univerzitetskih profesora, renomiranih arhitekata kao i top menadžmenta kompanije Henkel. Predstavnik Srbije u internacionalnom žiriju je gospođa Maja Lalić, kreativna direktorka Mikser festivala.

Tokom druženja u Mikser hausu, Mislav Smolčić, direktor marketinga u sektoru Adhezivi Tehnologije kompanije Henkel Srbija i Maja Lalić, kreativna direktorka Mikser festivala predstavili su ideju i propozicije konkursa i pozvali arhitekte da prijave svoje radove. „Ceresit Facade Award, evropski konkurs za profesionalne arhitekte, predstavlja jedinstvenu platformu za promovisanje inovativnih i kreativnih rešenja upotrebom ETICS Ceresit sistema i pruža priliku za osvajanje vrednih nagrada i promociju na evropskom tržištu“, rekao je Mislav Smolčić.„Zadovoljstvo nam je što smo treći put prisutni na Mikser Festivalu. Ove godine Ceresit Beogradu i Savamali ponovo daruje mural kao svoj doprinos dugoročnom planu za revitalizaciju Savamale“, dodao je Smolčić.

„Posebno mi je drago što kao član žirija učestvujem u projektu „Ceresit Facade Award“ i što je ovaj konkurs promovisan otkrivanjem novog murala u okviru ovogodišnjeg Mikser festivala. Mural "Imitacija života #9" je deo projekta pod nazivom "The View - Master Project", a njegova simbolika korespondirasa kreativnim duhom Savamale i namere Ceresita i festivala Mikser da ožive taj deo grada u skladu sa njegovim karakterom“, rekla je Maja Lalić.

Autori murala"Imitacija života #9", čuveni umetnički dvojac iz Švajcarske NEVERCREW,Pablo Tonji (Pablo Togni) i Kristijan Rebeki (Christian Rebecchi), su u izradi murala koristili inovativne Ceresit Visage materijale, čime je zagarantovanjedinstveni izgled fasade. Primenomtehnike koju nazivaju „presek“, posmatračima je omogućeno sagledavanje i istraživanje živih sistema koji su predstavljeni ne samo spolja, već i iznutra.

Dodatne informacije o „Ceresit Facade Award“ konkursu možete pronaći na sajtovima: http:// www.ceresit.com/Facade-Award-2014.24777.0.html i http://www.ceresit.com.