Preporučujemo

Prijatelji

psihologija
igre za decu


Perspektivni prikazi


Izgledi fasada

SO-e Pirot raspisala je jugoslovenski, anonimni, anketni konkurs za izradu urbanističko-arhitektonskog idejnog rešenja za uređenje prostora "STARI DOM JNA" u Pirotu.

Pobednički rad pod šifrom "KOCKA" autora:
Topalović Marina
Rudić Nikola
Bandibranski Strahinja

Kompjuterska podrška:
Radovanović Nikola

Tekstualni opis rada:

Specifičnost lokacije, ambijentalni, kulturno-istorijski značaj u starom gradskom jezgru Pirota, poslužili su nam kao glavne smernice pri izradi idejnog urbanističko-arhitektonskog rešenja prostora stari dom JNA u Pirotu. Obzirom da parcela izlazi na glavnu ulicu Srpskih vladara i u neposrednom je okruženju značajnih objekata gimnazije i zgrade "Galanteh"-a, želeli smo da svojim rešenjem istaknemo značaj same lokacije i unapredimo celu ambijentalnu vrednost.

Povlačenjem regulacione linije za pet metara iz ulice Kraljevića Marka bilo bi nemoguće nadovezati se novim objektima na postojeću zgradu doma JNA, koja izlazi na postojeću regulacionu liniju i svojom dužom stranom zatvara parcelu, a ujedno svojom volumetrijom i izgledom znatno otežava bilo kakvu interpolaciju starog i novog objekta. Kao početna ideja nameću se ključne reči: simbol grada, reper, mesto okupljanja. Kako bi maksimalno iskoristili, naglasili ugao rešili smo da što više otvorimo sam ugao i povučemo objekte unutar parcele, čime dobijamo slobodan prostor za okupljanje.

Parcela je organizovana tako što smo fizički odvojili sadržaj kulture od zgrade istorijskog arhiva i time postigli fluidnost prostora, bolju organizaciju komunikacija i čitljivost prostora, kao i sadržaja u njemu. Objekat istorijskog arhiva svojom dužom stranom se oslanja na bočnu ivicu parcele tako da ne zauzima značajnije ulični front. Funkcionalno je podeljena na dve etaže i pet segmenata. Radni prostor za arhivske radnike se nalazi u prva dva segmenta, a ostali segmenti u kojima je smešten prostor za arhivsku gradu su međusobno odvojeni vatrootpornim zidovima, čime se povećava protivpožarna zaštita.

Ostali sadržaji: Muzej Ponišavlja, dom kulture, škola slikanja, ateljei likovnih umetnika, depoi galerije, muzička škola, objedinjeni su jednim objektom. Velika sala doma kulture, kao i letnji bioskop smešteni su u kocki koja je zaseban objekat, ali se jednim delom prožimaju, čime se ostvaruje funkcionalna veza između ovih objekata. Na ulicu Srpskih vladara izlazi izložbeni prostor muzeja "Ponišavlja" i glavni ulaz u dom kulture i muzicku školu. Ulaz u veliku salu doma kulture je iz ulice Kraljevića Marka. Depo galerije nalazi se u podrumu, Muzička škola smeštena je na prvom spratu,dok je na drugom spratu škola slikanja i umetnički ateljei. Kocka je postavljena pod uglom tako da su nagnute strane iskorišćene za pad gledališta. Unutar kocke je velika sala Doma kulture, čija je bina direktno povezana sa muzičkom školom. Velika sala namenjena je koncertima, prezentacijama, priredbama, javnim časovima muzicke škole, a može se pretvoriti u bioskopsku salu. Mala letnja scena postavljena je na gornjoj strani kocke, čime je distancirana od zemlje, prema potrebi u letnjem periodu razapinjanjem platna može se koristiti kao otvoreni bioskop. Ispod kocke postavljena je vodena površina u kojoj se ona oslikava dobijajuci novu dimenziju, čime se unapređuje likovnost objekta i objekat otvara prema prirodi i arhitekturi.

Login