Preporučujemo

Prijatelji

psihologija
igre za decu

Ovaj rad je učestvovao na međunarodnom konkursu za muzej Jyväskylä’s Ruusupuisto u Finskoj.

Inspirisan Alvar Aaltovom rečenicom "lepota je harmonija funkcije i forme", po njegovoj arhitekturi, dizajnu nameštaja, filozofijom i inspiracijom. S obzirom na kontekst snažno dominiran figurom arhitekte, projekat sintetiše Altove karakteristične forme, materijale, filozofiju kao i prepoznatljivu arhitekturu. Korišćenje referenci na Altove oblike i materijale, kao centralno jezgro, stubove, zadnje fasade, tri ulazna vrata, materijale, kao i elemente inspiracije A. Aalta poput krivih oblika, teksture drvenih cigala, krovnih prozora, ulazne kule.

Projekat počinje sa postizanjem željene funkcije, instalaciom na datoj podlozi, pozicioniranje mehaničkog prostora (90m2) u blizini nivoa L1 A. Aalto muzeja, povezivanje sa pristupačnom rampom (4% nagib) nivoa L2 i L1 A. Aalto Muzeja i Muzeja Finske koji takođe funkcioniše kao ulaz i prodavnica (196m2), sa radnim stanicama u neposrednoj blizini glavnog ulaza i povezivanje L1 & L2 A. Aalto Muzeja sa otvorenim liftom. Dva ulaza su obezbeđena, zadnji za pristup parku i parkingu na Keskussairaalantie, i glavni ulaz ka trgu koji se može koristiti kao ulaz za oba muzeja. Oblik je dat harmonioznim povezivanjem dva muzeja, parka, fontane i kule postavljene na glavnom ulazu, sve sa jednim tečnim oblikom kao tkanina položena iznad svega. Talasi tako kreirani su oblikovani pravilima proporcija zlatnog preseka.

Od epicentra trga između muzeja, centralne tačke posmatranja, imaginarni talasi presecaju objekat. Na ovaj način zakrivljen oblik postoji u sve tri dimenzije, što daje percepciju kada se približava ulazu da objekat grli dva muzeja i trg. Deo krova koj se spušta u fontanu izgleda kao ruka koja nežno sipa vodu u nju. Glavna fasada je inspirisana oblikom Savoy vaze i prugasta je kao i krov, dok je zadnja fasada jednostavna zid zavesa. To omogućava posetiocima da imaju lep i miran pogled na park. Materijali su intergrisani u kontekstu postojećih muzeja, ali se i inspirišu Altovim omiljenim materijalima i teksturama. Krov je pokriven bakarnim i aluminijumskim pločama.

Glavna fasada je karaterisana grubim drvenim blokovima na dnu, i po prugama u izolovanim providnim belim panelima polikarbonata na vrhu. Ulazna vrata su pokrivena bakrom. Unutra, betonski pod i centralno jezgro/zid je prekriven drvenim pločama. Svi elementi nameštaja i presvlake stubova su napravljeni od svetlog drveta.

STRUKTURA: Glavni Krov je napravljen od lepljeno-lameliranog drveta (GLULAM), uz podršku stubova i centralnog jezgra od armiranog betona.

Login