Od XVIII veka, kada je izmisljena sijalica, ni jedna rasvetna tehnologija nije toliko uspela da uzdrma trziste kao led tehnologija. Upotreba led dioda u rasveti je do pre nekoliko godina bila nemoguca zbog male kolicine svetlosti koje su tadasnje led diode bile u stanju da daju. Tokom prethodnih godina led tehnologija je napravila ogroman iskorak, realizujuci nove rasvetne proizvode sa izuzetnim karakteristikama. Mozemo emitovati sve vidljive boje, radni napon je nizak, imamo totalnu elektronsku kontrolu, energetska usteda je preko 75%, rok trajanja je 100,000 radnih sati, i sto je jako bitno nema infra-crvenog spektra koji je glavni uzrok zagrevanja osvetljenih povrsina.

Pocetkom septembra, jedan od najelitnijih svetskih proizvodjaca led rasvete, LUX Italia iz Milana, otpoceo je rad u beogradskom predstavnistvu sa rokom isporuke dva do deset dana.

Proizvodi LUX-a se koriste u luxuznim ambijentima butika, diskoteka, draguljarnica, hotela, jahti, brodova, aviona, SPA klubova, bazena, turskih kupatila, sauna, muzeja i za spoljnu rasvetu zgrada ( wall washihg ) itd.

Prvi u svemu

Dnevna svetlost pokriva veliki deo svetlosnog spektra: ultra-ljubicasti, infra-crveni i tri osnovne boje (crvena, zelena i plava). Teorijski bi mesanjem osnovnih boja mogli dobiti sve ostale boje. Nazalost, led diode imaju jako uzak spektar osnovnih boja, te se njihovim mesanjem moze proizvesti samo "hladna" bela boja, slicna neonskom osvetljenju. LUX Italia je prvi proizvodjac koji je izbacio na trziste kolor lampe koje koriste cetvorokanalni led. Trima osnovnim bojama dodali smo cetvrtu boju-zuti led, i tako dobili sve vidljive boje svetlosti, ukljucujuci zuto-narandzastu boju tradicionalnih sijalica, koje nijedan drugi proizvodjac nije ostvario. Elektronski switching driver, prvi u svetu sa radnom frekvencijom od 2MHz, je kontrolisan RISC mikroprocesorom koji je kompatabilan sa DMX i Open DMX protokolima.

U julu mesecu 2007. je zvanicno predstavljen P1, prvi zidni regulator boje rasvete. P1 je izuzetno elegantan, funkcionalan i jednostavan za upotrebu. Dovoljno je prstom prevuci preko zeljene boje i citavo osvetljenje ce promeniti boju. P1 ima cetiri programa kojima memorisemo razlicite boje svetla ili njima pokrecemo cetiri dinamicna programa koji menjaju jacinu i boju svetlosti: "Show" za hromatsku terapiju, "Relax" u trenucima odmora, "Intense" kada je potrebna jaka rasveta i "Hip-Hop".

Sve proizvode LUX-a mozemo povezati u mrezu digitalne komunikacije tada ih kontrolisati sa jednog mesta komjuterom ili centralnim kontrolerima LUX-a.

Tehnologija i kvalitet

Rezultat dugogodisnjeg razvoja u oblasti rasvete i upotrebe led-a je vec ugradjena elektronika za kontrolu u LUX lampama. U njih je ugradjena optika u saradnji sa Swarovski Optik iz Austrije. Koriscenjem Swarovski kristala za izradu objektiva LUX lampi dobili smo nevorovatno cistu svetlost i izuzetno jasne i sjajne boje. Lampe su prekrivana tokom specijalnog tehnoloskog procesa "plasma" koji garantuje visoku cvrstocu materijala i dugogodisnju trajnost bez ikakvog gubljenja metalnog sjaja povrsine lampe.

Svaka LUX lampa ce vas osvetljavati vise od 12 godina, 24 sata dnevno, jer su projektovane za upotrebu od preko 100,000 radnih sati.

Aplikacije

Zbog svojih karakteristika LUX lampe su pronasle siroku upotrebu u rasveti hotela, draguljarnica, u barovima i klubovima, a u poslednje vreme se sve vise koriste i u kucama i stanovima. Malih dimenzija, mozemo ih instalirati na sva ona mesta gde prethodno nismo mogli tradicionalnu rasvetu.
Kako LUX lampe ne stete povrsinu koju osvetljavaju i ne zagrevaju okolni prostor, idealne su za rasvetu slika i umetnickih dela, dragog kamenja, zlata i platine, crkava (freske i ikone).

"Wall Washer" lampe koje sluze za spoljnu rasvetu kuca, zgrada, parkova i svakog prostora koji zelimo da bitno istaknemo, se pokazao nezaobilazan u projektovanju LUXuznih enterijera i eksterijera.

LEDs Magazine - LED lighting control device operates with DMX fixtures
LEDs tehnology
Kvalitet u LED osvetljenju | Glas javnosti