Zagrepčanka, Zagreb


Postdamer Platz, Berlin


Scena iz kultnog filma Metropolis Fritza Langa

ZAGREB, 9. 11. 2007. - Uz ovogodišnji Interliber objavljena je i nova knjiga Srećka Horvata Znakovi postmodernog grada. Prilog semiologiji urbanizma u Nakladi Jesenski i Turk (2007). Radi se o drugoj knjizi ovog mladog autora, koju je objavio neposredno nakon knjige Protiv političke korektnosti. Od Kramera do Laibacha, i natrag u kultnoj Biblioteci XX. Vek u Srbiji.

Znakovi postmodernog grada rezultat su dugogodišnjeg bavljenja teorijom arhitekture i urbanizma, prvenstveno sa semiološkog aspekta. U tom smislu autoru je najvažnije iščitavanje grada putem znakova koje nam taj grad nudi, bilo da se radi o reklamama i sveprisutnim jumbo-plakatima, bilo da se radi o smislu trgova kao javnih mjesta koja uslijed privatizacije prostora sve više nestaju ili pak shopping-mallova kao novih postmodernih mjesta okupljališta. U tom kontekstu je Horvat, uz referiranje na brojne inozemne primjere ili pak autore poput Fredrica Jamesona, Jeana Baudrillarda, Neila Leacha ili Bernarda Tschumija, obradio niz »slijepih pjega« hrvatskog, uglavnom zagrebačkog urbanizma. Od nekontroliranog nicanja nebodera koji su posve nedostupni široj javnosti, preko analize billboarda u gradu Zagrebu, sve do odnosa distopijskog filma i arhitekture, neizostavnog slučaja Cvjetni trg ili pak nešto »marginalnijih tema« poput seksualnosti i hodanja/sjećanja u gradu. Izdanje Jesenskog i Turka ima gotovo 200 stranica, a ilustrirano je s pedesetak fotografija, čime se postiže svojevrsna intertekstualnost i prepletanje teksta i slika.

Srećko Horvat je teoretičar i semiolog, koji redovito i periodično objavljuje u Tvrđi, Zarezu, Vijencu, na Trećem programu hrvatskog radija, te drugim časopisima za kulturna i društvena pitanja. Prevodi s njemačkog i engleskog (između ostalog, Norbert Elias, Slavoj Žižek, Peter Sloterdijk, itd.). Izuzev teorijskog rada surađuje s umjetničkom organizacijom Bacači Sjenki, osvojio drugu nagradu na međunarodnom natječaju 'Arhitektura i etika' 41. Zagrebačkog salona arhitekture, izlagao na Zagrebačkom salonu fotografije, Festivalu prvih, itd. Uz dvije navedene knjige (Znakovi postmodernog grada i Protiv političke korektnosti), urednik je knjige Društvena odgovornost kapitala (Zagreb, 2007.), dok je za sljedeću godinu najavljeno još nekoliko naslova, među kojima i Totalitarizam danas. Od fenomena do simptoma u izdanju zagrebačkog Antibarbarusa.

U novom Europskom glasniku uskoro izlazi i opsežan temat koji je Horvat uredio kao nastavak bavljenja semiologijom arhitekture, uključujući priloge, ili pak prve prijevode, autora kao što su Roland Barthes, Neil Leach, Bernard Tschumi, Jean Baudrillard, Michail Ryklin, Kevin Lynch i drugi.

Za dodatne informacije kontaktirajte:

Srećko Horvat
Mob. 0917389506
Mail. Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli.