Filip, Jodidio
Broširani povez 19,6 x 24,9 cm
416 strana
ISBN 978-3-8365-0372-3 (engleski)
© TASCHEN, 2009.

www.taschen.com

Rat na asfaltskoj džungli

Ovih dana, zeleno je pravi izbor. Nikada ranije nije postojala veća zainteresovanost za ekološki uticaj zgrada, kao što je to danas. Ovo nije zanemarljiva činjenica u borbi sa zagađenjem i u potrazi za metodama održivog razvoja u izgradnji. Zgrade su najveći konzumenti prirodnih resursa i uzročnici znatne količine gasova koji stvaraju efekat staklene bašte i utiču na klimatske promene.

Sada, kada je globalno zagrevanje značajan međunarodni politički problem, sama arhitektura se našla na prekretnici, gde su stil i estetika na drugom mestu, a pitanja održivog razvoja na prvom. Ranije su ekološke građevine bile ružne i komplikovane, obično šarene, kao da su na jednoj zgradi morale da se nađu sve dugine boje kako bi se demonstrirala briga za očuvanje životne sredine.

To svakako više nije slučaj – kao što dokazuju zgrade koje se mogu videti u ovom tomu. Međutim, reklo bi se da se ekološka arhitektura ne bavi toliko samom arhitekturom, koliko očuvanjem životne sredine; estetika u arhitekturi je od manjeg značaja kada je u pitanju zaustavljanje rata sa prirodom koje je dovelo do stvaranja „asfaltske džungle“. U ovoj knjizi su prikazani dobro poznati arhitekti, od Tadaa Anda do Toma Mejna, kao i mnogi drugi koji su danas daleko manje poznati, ali su možda buduće zvezde. Saznajte ko će današnju arhitekturu učiniti ekološkom, u velikom stilu.

Predstavljeni arhitekti/firme/umetnici:

Adjaye Associates, Agence Babylone, Tadao Ando, Shigeru Ban, Barlindhaug, Consult AS, Barton Willmore, Patrick Blanc, Randy Brown Architects, Vincent Callebaut Architecte, Cepezed, Diller Scofidio + Renfro, Vladimir Djurovic, Dennis Dollens, Ecosistema Urbano, EDAW, Fearon Hay, Foster + Partners, Peter Gluck, Monika Gogl, Zaha Hadid, Herbst Architects, Anna Heringer and Eike Roswag, David Hertz, Hotson Bakker Boniface Haden, Chris Jacobs, Kempe Thill, KieranTimberlake Associates LLP, Rafael de La-Hoz, Michael Lehrer, MIII architects, Marchi Architectes, Morphosis, Alberto Mozó, Manfredi Nicoletti, Office dA, Sergio Palleroni, Renzo Piano, Polk Stanley, Rowland Curzon Porter, Philippe Rahm, Rau, Michael Reynolds, Roswag & Jankowski, Rural Studio, SITE, Adrian Smith + Gordon Gill, Ken Smith Landscape Architecture, Germán del Sol, Werner Sobek, studio tamassociati, Chris Tate, TNA, UNStudio, Michael Van Valkenburgh, Weiss/Manfredi, wHY Architecture, Ken Yeang, Zoka Zola

O autoru:

Filip Jodidio je studirao istoriju umetnosti i ekonomiju na Harvardu i više od dve decenije je bio glavni urednik vodećeg francuskog umetničkog žurnala Connaissance des Arts (Poznavanje umetnosti). Objavio je brojne članke i knjige o savremenoj arhitekturi, uključujući i TASCHEN ediciju Architecture Now! (Arhitektura danas), Building a New Millennium (Izgradnja novog milenijuma) i monografije Tadaa Anda, Santjaga Kalatrave, Normana Fostera, Ričarda Majera, Žana Nuvela i Alvara Size.