Prva pokretna zgrada na svetu, osamdesetospratna kula sa rotacionim spratovima koji kreiraju dinamicnu formu bice uskoro izgradjena u Dubaiju kako tvrde njeni projektanti a prenosi bbc. Dinamicki toranj, satkan je iz 80 prefabrikovanih apartmana koji se rotiraju nezavisno jedan od drugih.

"Ovo je prva zgrada koja se rotira, pomera i menja oblik", rekao je arhitekta David Fisher, Italijan, na konferenciji u New York-u."Ova zgrada nikada nece izgledati isto, niti jednom u svom zivotu".

Visoka 420 metara, apartmani ce se rotirati za punih 360 stepeni na komandu glasa oko centralnog stuba snagom 79 gigantskih turbina na vetar lociranih izmedju svakog sprata.

Zgrada je predvidjena da bude samoodrziva jer su turbine predvidjene da zadovolje energetske potrebe cele zgrade, cak i da visak energije vrate u lokalnu mrezu kako tvrdi ovaj italijanski arhitekt.

Apartmanima ce biti potrebno izmedju 1 i 3 sata da naprave pun krug i kostace izmedju $3,7 miliona i $36miliona. Takodje postoji plan za izgradnju slicne kule sa 70 spratova u Moskvi.

Izgradnja ove kule ce kostati $700 miliona i bice realizovana do 2010. godine.