Poljoprivredni toranj


Farma u tornju


Preciscavanje vode


Flasiranje vode


Zito u tornju

Građevine poput poljoprivrednog tornja u budućnosti će služiti  kao mesta gde se proizvodi ovće, povrće, žitarice, uzgaja živina i riba, ali i proizvodi flaširana voda za piće! Ukratko - poljoprivredni toranj predstavlja uspravnu farmu koja će proizvoditi namirnice na nevelikoj površini.

Projekat je urađen na Univerzitetu Kolumbija, u Njujorku, a koncept je osmislio mikrobiolog Dikson Despomijer. Prema kapacitetu - svaki ovakav toranj trebalo bi da obezbedi hranu za 50.00 stanovnika. Visina tornja je 200 metara, spratnosti probližno 35 spratova, i ukupne površine 32.330 m2.

Prednosti ovakve proizvodnje namirnica su nezavisnost od klimatskih promena i bezopasnost od parazita, zatim manji energetski troškovi i manje zagađenje zbog prevoženja robe. Prema Despomijeru, 2050. godine, poljoprivredni tornjevi biće česti svuda na planeti jer neće više biti dovoljno mesta za obradivo zemljište...

Takođe, građenje ovakvih tornjeva u visinu spasiće hiljade hektara šuma od seče zbog stvaranja njiva, te će se i zagrevanje Zemlje dosta usporiti...

Legenda nivoa:

1. Flaširanje vode - Toranj proizvodi pijaću vodu tako što kondenzuje paru nastalu transpiracijom (isparavanjem) biljaka. Kondenz koji se nakiplja na fasadi zgrade takođe se prikuplja i kasnije se upotrebljava za navodnjavanje, što je tehnologija koja se već primenjuje na malom broju građevina u svetu.
U podrumu je projektovana centala za prečišćavanje vode koja se posle ponovo stavlja u upoterbu. Otpaci mogu da se koriste kao energetska sirovina.

2. Prizemlje - U prizemlju će biti smeštene prodavnice za prodaju namirnica proizvedenih u tornju, ali i druge prostorije  drugih namena.

3. Magacin - ova etaža je namenjena pakovanju gotovih proizvoda pre nego što se smeste u magacin.

4. Farma riba - Projektovano je stotinak bazena u kojima postoji mogućnost odgajivanja nekoliko tona lososa, tuna, rakova i riba...

5. Farma živine - Projektanti smatraju da bi u ovakvoj farmi moglo da se odgaja 300.000 pilića i dobije nekoliko miliona jaja godišnje. Pernata živina bila bi smeštena u kavezina površine oko 0.5 m2, a nadgledali bi ih veterinari i računarski sistemi.

6. Osoblje - U uspravnoj fabrici hrane postoji mogućnost zapošljavanja oko stotinu osoba različitih struka.

7. Voćnjaci - na ovom nivou planirana je sadnja stabala voća. Zatvoreni prostor štiti drveće od insekata i štetočina.

8. Ambar - Tu se skuplja, razmerava i razvrstava letina da bi se bezbedno čuvala.

9. Seme - Seme za setvu se čuva u sefovima (kao u banci), i tu su različite vrste biljaka.

Na svakom spratu mogu da se uzgajaju različite poljoprivredne kulture, žitarice, soja i td., zahvaljujući tome što se koren biljke potapa u vodu sa hranljivim materijama, i na taj način se pravi učteda u prostoru i vremenu. Stakla prevučena titanijum-oksidom stalno su čista i prozirna.

10. Enegrija - Toranj se snabdeva strujom preko jedne ogromne solarne ploče i više vetrenjača smeštenih na vrhu.