Airworld


Tableware


Seating


Stewardess uniforms


TWA building

"Avioni i Aerodromi mi pružaju najomiljeniju uslugu, najomiljeniju vrstu zabave, najomiljeniju grafiku i boju, najbolju sugurnosnu proveru, najbolji pogled, najbolje radnike i najveći optimizam." (Filozofija Andy Worhol-a, 1977)

Od raskošnih letećih balona preko aviona sa propelerom, od prvog mlaznog aviona do Boinga 747, u samo nekoliko decenija, neverovatna avanturistička ideja prelaska sa mesta na mesto, je postala obično sredstvo masovnog prevoza.

Era mlaznog pogona je počela oko 1960 i to nije bio samo odlučujući pomak u tehnološkom i ekonomskom smislu, već i u dizajnu koji je počeo sa putničkom kabinom u Boingu 707. Neke poznate svetske avio-kompanije i danas koriste zaštitni znak za koji su zaslužne arhitekte, dizajneri, grafički umetnici, kao što su: Otto Firle( ždral Lufthansa, 1919 ), Rudolf Bircher( Strela Swissair - a, 1952 ), ili Charles Forberg i Edward L. Barnes ( Pan Am-ski globus, 1955 ), Tyler Brule(švajcarska avio kompanija,2001).

Izložba "Airworld" je postavljena u Muzeju Vitra Dizajna u Weil am Rhein u Nemačkoj. "Dizajn i Arhitektura u vazdušnom saobraćaju" je izložba koja prati rapidnu evoluciju u aeronautičkom dizajnu, od arhitekture enterijera, sedišta, posu đa unutar letelice, do reklama na uniformama letačkog osoblja, dokumentujući brojne nepravilnosti koje aeronautički sektor, arhitekti, grafički dizajneri i modni dizajneri moraju zajedničkim radom da isprave.

Iz oblasti arhitekture prikazani su plastični modeli, crteži, fotografija, kao i brilijantni projekti modernih aerodroma i aerodrome iz prošlog veka.

Vreme održavanja:

18.03.2005 - 19.06.2005, Design Museum, Gent

15.05.2004 - 27.02.2005, Vitra Design Museum, Weil am Rhein

http://www.design-museum.de