Peter Gibson (alias Roadsworth) poceo je da crta ulice Montreala pocetkom 2001. godine. Kako kaže, motivisala ga je potreba za više biciklističkih staza kao i generalno pitanje "auto kulture".

Crteži iz Montreala su jedinstven slučaj u svetu, gde su znakovi saobraćajne signalizacije na asfaltu - dobile kreativnu formu, nasuprot standardizovanom vizuelnom označavanju.

Prema pisanju različitih izvora, kako se nastala ideja, pominje se negodovanje lokalnih vlasti i pravosudnih organa prema inicijativi Roadsvorta. Izjutra, 29. novembra 2004. godine Roadsvorta je uhapsen zbog svojih nocnih aktivnosti. Policija ga je uhvatila na delu dok je crtao neki bike na putu. Grafit je bio potpisan prepoznatljivim potpisom koji se nalazio na jos 50-ak pešačkih grafita po celom gradu. Nakon toga, u njegovom stanu su nađene skice za vecinu tih grafita kao i nekih budućih koji su bili u pripremi. Budući da je optužen pred sudom više istance Roadsworth je mogao očekivati i kaznu više istance: zatvor, kaznu do $ 250 000, kriminalni dosije itd. Da se to ne bi dogodilo postarali su se sami građani Montreala koji su pokrenuli kampanju "sloboda za Roadsvorta", gde je javno mnjenje u punoj meri podrzalo ovog "umetnika", te je uspeo da se izvuče sa relativno blagom kaznom od $250 i dodatnim angažmanom u nekom od javnih servisa.