Supermarket concept store i ove jeseni nastavlja sa serijom kulturnih dogadjaja u prostoru svoje galerije. U nizu uspešnih saradnji sa brojnim ambasadama i stranim umetnicima, koje je Kreativni tim uspostavio, ovaj put su nam pripremili 100% Denmark (100% Danska), vikend posvećen danskom dizajnu. Danska ima tradiciju dizajna koji je veoma prepoznatljiv i karakterističan. Danski dizajn je bio trendseter pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka i otvorio vrata medjunarodnom uspehu njihovih kompanija koje se bave modom, proizvodnjom namestaja i hi-fi uredjaja. 

Tim povodom, 16. i 17. oktobra Supermarket organizuje gostovanje vodećih danskih dizajnera najpoznatijih danskih kompanija: Bang & Olufsen, Normann Copenhagen, Fritz Hansen  i Ege. Pored predavanja i panel diskusija, 16. oktobra uvece ce biti održan i veliki party & sale dogadjaj, na kome će svi posetioci imati posebnu priliku da budu prvi koji će videti najnovije kolekcije, kao i specijalne popuste za sve proizvode ove četiri kompanije.

 

Bang & Olufsen

Bang & Olufsen je jedan od najprestižnijih proizvođača Audio/Video opreme danske proizvodnje. Još od 1925. godine, audio i video uređaji se izrađuju po najvišim standardima napredne tehnologije i potreba savremenog društva. Specifičan imidž, koji je širom sveta priznat kao sasvim jedinstven. Prvi značajni proizvod radio je radio na naizmeničnu struju, dok su ostali radio uređaji radili na baterije. Neki od proizvoda B&O asortimana čine deo stalne postavke Museum of Modern Art's u New York-u.

Rad sa radio uređajima i zvučnicima ih je dovela do osnovnog principa da proizvodi treba da budu sposobni na Hi-Fi muzičku reprodukciju: "iskrena muzička reprodukcija". Postavili su ideal da muzika koja ulazi u uši ne treba da bude ograničena tehnološkim dostignućima. U tom smislu, psihoakustika je važan faktor u dizajnu i testiranju B&O proizvoda.

Njihovi srednji i visokotonski drajveri koriste audio sočivo tehnologiju koju je razvio Sausalito Audio's Manny LaCarrubba kako bi proširili obim zvuka na više od 180 stepeni da bi bolje ispunili sobu, prevazilazeći tako ograničenja direktnog dometa običnog srednjeg i visokotonskog drajvera, posebno sprečavajući zvuk od odbijanja o plafon i pod pre nego sto dođe do slušaoca. B&O je tehnologiju usvojio audio sočiva u 2007.

Ideja vodilja kompanije je da budu zadovoljene i forma i funkcionalnost.

Sve je počelo kada je B&O povezao zvučnike, sobu i slušaoca. U saradnji sa Technical University of Denmark analizirali su ljudsku percepciju refleksije zvuka u datom prostoru, izračunavajući zasebna polja zvuka i eksperimentišući sa kontrolom basa.

Pravo otkriće je bilo neočekivano. Dva B&O zaposlena su prisustvovali izvođenju Bahove kompozicije. I tehnologija i forma su bile primitivne, ali su zaintrigirale B&O dizajnere.Zvučnici od cigle i grumenja od gline, sa akustičnim sočivima na vrhu. Dok su druge kompanije okrenule leđa novoj tehnologiji zbog čudnog dizajna, B&O je video kao izazov.

Dokaz kvaliteta i posebnog odnosa sa svojim mušterijama, je činjenica da postoji i web site http://www.collectingbangandolufsen.com/ čiji autori su izdali i knjigu pod nazivom Bang&Olufsen za njihove poštovaoce i kolekcionare.

Originalnost i trajnost su ono što karakteriše ovu kompaniju, a osnovna deviza je Oni su različiti spolja zato što su različiti iznutra! Tako su nastali najoriginalniji proizvodi koji imaju epitet ”ikone” dizajna.

Glavni dizajner Bang&Olufsena, David Lewis, jednom je rekao da je njegov san da napravi nevidljiv zvučnik koji će moći da prenese zvuk koji se neće razlikovati od svog originalnog izvođenja.

Iako je to samo san, Beng&Olufsen radi na njegovom ispunjenju.

 

normann copenhagen

Veliki broj novih i fascinantnih proizvoda normann copenhagen-a je ugledalo svetlost dana 2007. godine, uključujuči i najnovije proizvode dizajnera koji pripadaju novoj danskoj kreativnoj struji. Promovisanjem ovih proizvoda utvrđen je položaj normann copehagen kompanije kao smelog partnera u svetu dizajna sa snažnim vezama sa globalnom kreativnom strujom. Od svoga osnivanja pre šest godina, normann copenhagen sarađuje sa zanatlijama, kompanijom Danish Craft, novim talentima iz sveta dizajna, kao i sa već ostvarenim imenima kao što su Karim Rašid (Karim Rashid) i Marsel Vonders (Marcel Wanders). Za normann copenhagen pokretljivost brendova je značajna vrednost, stoga razmišljaju da u budućnosti, pored proizvodne linije nameštaja i aksesoara, po čemu su danas naveliko poznati, na tržište izbace i proizvodnju liniju odeće, bicikala ili knjiga, ukoliko u tome prepoznaju pravi dizajn.

Priča o normann copenhagen otpočela je 1999. godine kada su se Poul Madsen i Jan Andersen udružili kako bi osnovali kompaniju normann copenhagen.

Početkom 2002. uveden je i prvi normann copenhagen proizvod, lampa Norm 69, koju je dizajnirao Simon Karkov. Proizvodi koje je normann copenhagen promovisao 2002. godine privukli su veliku međunarodnu pažnju i odmah osvojili priznanje u svetu dizajna. Iste godine je Zdela za pranje posuđa sa četkom osvojila prestižnu nagradu DESIGNPLUS, dok su lampa Norm 69 i Lopatica sa metlom osvojile nagradu Formland Design. U razdoblju od pet godina nakon osnivanja, normann copenhagen je osvojio 24 nagrade za dizajn, uključujući iF Design Award China, Design Plus, interior innovation award cologne i Good Design Award. U skorije vreme, tri različita proizvoda normann copenhagen nagrađena su vodećom nagradom reddot design 2007. normann copenhagen je 2004. godine odabran da učestvuje u projektu danskog dizajna i svojim proizvodima doprineo je uređenju enterijera ponovo otvorenog Muzeja moderne umetnosti u Nju Jorku.

Tokom poslednjih pet godina, Jan i Poul su pokazali da imaju dobar osećaj za pronalaženje pravih proizvoda koji prekidaju sa ustaljenim razmišljanjem unutar sveta dizajna. Kuhinjski levak na sklapanje, kuhinjska serija Familia, Grass vaza i sklopiva merica za špagete, primeri su proizvoda koji su kroz svoj dizajn uspostavili neke nove standarde u svetu dizajna.

Na primer, takav je prozivod Woofy, novi dodatak porodici normann copenhagen. Woofy je pas, čuvar kablova, koji je sasvim sigurno čovekov najbolji prjatelj.

Woofy nudi personalizovan način skrivanja kablova na uredan i diskretan način, koji su skriveni u njegovom stomaku, a do kojih se može doći kroz Woofy-jevu zadnju šapu. Zauvek odan, Woofy je uvek tamo gde je najpotrebniji.

Početkom 2009. Normann Copenhagen je promovisao novu kolekciju pod nazivom “New Danish Modern” kojom se po prvi put predstavlja kao proizvođač nameštaja. Proizvodi “New Danish Modern” kolekcije se ne obaziru na tradiciju u dizajnu, zanemarujući dosadu koja proizlazi iz stečenih navika i naučenog ponašanja.

 

Fritz Hansen

Filozofiju Fritz Hansen cine 4 kljucna elementa kao glavne vodice u procesu razvoja novog dizajna namestaja:

VECNOST I TRAJNOST KROZ VREME: Fritz Hansen dizajn mora biti vecit I relevantan u vremenu. Solucije bi se mogle pronaci u vecitoj jednostavnosti pre nego u slepom pracenju trenutnih trendova.

CIST: Potraga za lepotom u vecitoj jednostavnosti, ekskluzivnosti i kvalitetu detalja.

ORIGINALNOST: Fritz Hansen dizajn uvek treba biti jedinstven uz strogu vizuelnu jasnocu i iskrenost u svojim obecanjima. Dizajn treba biti inovativan u formi i funkciji.

SKULPTURALNOST: Na svaki Fritz Hansen proizvod treba gledati kao da trodiminzionalan skulpturalni predmet sa visokim estetskim kvalitetom I jedinstvenoscu koji su potvrdjeni ociglednim priznanjem.