Tirkizna boja se smatra kraljevskom bojom, dobila je ime po dragom kamenu, ali ukoliko je koristite u dekoraciji doma može biti pravi izazov pogotovo ako je koristite na velikim površinama. Neki od nas su smeliji te im korišćenje ove boje u enterijeru ne predstavlja problem i ne mogu odoleti da je koriste barem na jednom zidu.

Ukoliko je koristite na pravi način može izgledati zaista neverovatno lepo u vašem enterijeru.

Kao prvo bitno je da znate da ova boja ima mnogo različitih nijansi. Od upadljive i jake do najnežnije svetle. Upadljive i jake nijanse koristite za detalje, a neznije nijanse eventualno kao boje za krečenje zidova.

Ukoliko volite tirkiznu boju, ali ne usuđujete se da je koristite za zidove, možda je možete iskoristiti za nameštaj, ofarbajte staru komodu, stolicu, klupu, saksije...dobićete taj letnji veseo ambijent, koji ce vam svakako izmamiti osmeh.

Pri uklapanju tirkizne boje sa drugim tonovima morate biti pažljivi, ona se ne slaže sa svim drugim bojama.

Svetlo tirkizna boja se odlično slaze sa nežno žutom, krem ili belom. Dobijate izgled kućice na plaži. Razmotrite ubacivanje narandžastih detalja, kombinacija će vas oduševiti.

Ako ste ekcentricna osoba probajte smelu kombinaciju tirkizne i ljubičaste, jarko žute, sive ili braon, ali nikako na velikim površinama! Ovim ćete postići radost i mladost u vašem domu.

Nežno tirkizna boja ima umirujući efekat i idealna je za opuštanje posle stresnog dana van kuće.

Smatra se bojom koja odbije loše stvari i negativnu energiju, donosi harmoniju i dugoročnu sreću.

Ova prelepa boja nas asocira na bele peščane plaže iz snova i prelepe tirkizne vode. Samim tim unošenjem ove boje u vas dom postići ćete taj efekat.

Balans je najbitniji kod korišćenja ove nijanse...budite umereni. I najnežnija tirkizna nijansa imaće upadljiv efekat, ne plašite se da će biti neprimetna i da treba da bude jača...

Srećno dekorisanje!