Preporučujemo

Prijatelji

psihologija
igre za decu


Renderovane slike


Osnova


Presek


Unutrašnjost

Venice, California
Pugh + Scarpa

Opravdani materijali, energija i forme prenose zelenu poruku.

Inspirisana Paul Rudolph-ovom Umbrella House i Heyward apartmanima iz 1953. ova kuća demonstrira novo približavanje modernom regionalizmu. Pasivne i aktivne solarne strategije projektovanja čine rezidenciju 100% nezavisnom od "mreže". Reciklirani, reprodukovani materijali i proizvodi visokih performansi su naznačeni.

Preuzimajući prednost neobičnih uslova lokacije, dodatak pomera rezidenciju 180 stepeni od njene originalne orijentacije. Ono šta je ranije bilo front i glavni ulaz, sada postaje zadnja strana pošto novi projekat reorganizuje rezidenciju ka jugu, optimizirajući izloženost direktnim sunčevim zracima. Nadstrešnica štiti zgradu od toplote do koje dolazi zbog izloženosti velikih delova konstrukcije direktnom sunčevom zračenju. Više nego što uklanja sunčevu svetlost, fotovoltni omotač apsorbuje sunčevu u korisnu energiju, i tako rezidenciju snabdeva strujom.

Materijali su repozicionirani u kontekstu sa elementima projekta. Završni materijal koji se pojavljuje na zidovima dobijen je od recikliranih dnevnih novina. Pod napravljen od materijala od drvene strugotine jedan je od prvih materijala kod kojih se beton ne koristi. Reciklirani čelični paneli, solarno podno grejanje, visoko-efikasni aparati i uređaji, kao i boje, zamenjuju manje efikasne materijale. Granit i šljunak koristi se umesto betona i kamena. Za razliku od njihovih alternativa, ovi materijali omogućuju tlu da apsorbuje vodu.

Solarni paneli prave zavoje i obezbeđuju sklonište i duboke hodnike koji presecaju prostor eksterijera unutar vizuelnih granica zgrade. Betonski bazen predstavlja jak pejzažni element i definiše putanje do glavnog ulaza. U pokretu koji ponovo želi dobrodošlicu, kamena staza potopljena u vodu stvara uvodnu ceremoniju prolaza ka rezidenciji, jer je posetilac pozvan da hoda kroz vodu.

Ranija površina kuće bila je 70 kv.m, a sadašnja je
112 kv.m. Cena izvođenja radova procenjena je na 160.000 dolara.

Login