Preporučujemo

Prijatelji

psihologija
igre za decu


Renderovane slike


Aksonometrija


Presek


Osnova

 

Santa Monica, California
Pugh + Scarpa

Pozicionirane kao skulpture na suprotnim stranama parcele, dve građevine služe proširenoj porodici uz uspostavljanje jake veze između sebe. Zamišljene kao spoljašnje dnevne sobe, one postaju izraziti prostorni sadržaji u vezi sa datim mestom. Rezultat je kompozicija povezanih unutrašnjih i spoljašnjih prostora uređenih tako da obezbede istaknutost, bez prinudnog kontinuiteta.

Front kuće ima solarne panele, gostinjsku sobu u podrumu sa podvodnim pogledom na bazen i glavnu spavaću sobu na drugom spratu. Na drugom spratu je i prostor za učenje koji odozgo gleda na dnevnu sobu u prizemlju, koja ima klizeća staklena vrata koja se otvaraju prema dvorištu i bazenu, čineći prostor unutrašnjim/spoljašnjim hodnikom.

Zadnji deo kuće ima potkrovlje sa jednom spavaćom sobom, gleda na javni prostor u prizemlju i otvara se ka privatnoj terasi koja gleda na baštu. Javni prostor na prizemlju ima klizeća staklena vrata koja se otvaraju ka dvorištu i bazenu. Postoji i krovna terasa kojoj se može pristupiti sa obe građevine. Krilni bazen je zajednički i on odvaja privatna od javnih dvorišta obe kuće.

Kristalni solarni paneli boje indiga pokrenuti su ka ulici identifikujući ovaj projekat odvojeno od okruženja. Obe građevine imaju betonske elemente, metalne limove i ekrane i staklene elemente. Transparentni spojevi se stapaju sa neprovidnim; puno postaje prazno; beton se naslanja na staklo; zemlja daje put prema vodi. Masa igra stvaralačku ulogu u koreografiji kontinualnog toka prostora.

Projekat treba da se gradi u Santa Moniki, Kalifornija, projektantski tim je iz firme Pugh + Scarpa, a izgradnja bi trebala da košta oko 1.336.500 američkih dolara ili oko 270 dolara po kvadratu.

Login