Kompjuterski prikazi kuće


Osnova prizemlja


Osnova sprata

North Hempstead, N.Y.
David Jay Weiner, Architects, P.C.

Ova kuća sa tri spavaće sobe, za jednu porodicu, na imanju koje se nalazi na uzvišenju je odgovor gusto pošumljenom, izuzetno zakošenom mestu blizu Long Islanda. Postojeća betonska ploča stare kuće iskorišćena je kao razlazna tačka za novu konstrukciju.

Ova kuća površine 220 kv.m gurnuta je u brdo, a pristupa joj se preko dugačkog puta sa stepenicama, sa postojećom garažom koja je locirana na najnižem nivou imanja. Lift prevozi posetioce od parkirnih površina na srednjim nivoima do najviših površina na kojima je kuća. Organizovana na četiri posebna nivoa sa novim ulaskom u garažu na najnižem nivou, kuća se otvara na terasu koja se nalazi iznad podruma, koja služi kao poseban ulaz za kancelarijsko-medijsku prostoriju kuće. Glavni nivo koji je iznad ovog sadrži dnevnu sobu, trpezariju i kuhinju, isto kao i veliku poduprtu terasu sa maksimalno zahvalnim pogledom. Najviši nivo sadrži dve spavaće sobe i glavnu spavaću sobu sa pratećim prostorijama. Spoljni omotač je kombinacija prozorskih zidova sa aluminijumskim ramom i aluminijumski perforiranih panela suprotstavljenim malterisanim zidovima.

Kuća je zamišljena kao serija preklapanih površina definisanih sa tri neznatno nagnute krovne/zidne forme koje brišu razliku između javnog i privatnog prostora. Unutrašnji prostor je nezvaničan i može se otvoriti kako bi se spojio sa javnim prostorima kuće. Poluprovidni materijali od stakla i metala korišćeni su i u enterijeru i u eksterijeru kako bi pojačali ovakav koncept. Veliki spoljni stakleni zidovi takođe se mogu otvoriti kako bi izbrisali razliku između spoljašnjosti i unutrašnjosti i pozicionirani su kako bi koristili prednosti pogleda, ali i da mogu da sačuvaju privatnost daleko od pogleda. Kuća je projektovana tako da bude relativno jeftina i u konstrukciji i u održavanju. Koliko god je to moguće, sadržaj mesta ostaje netaknut ili restauriran.