Preporučujemo

Prijatelji

psihologija
igre za decu


Izgled fasade


Aksonometrijski prikaz elemenata


Zid-zavesa


Elementi fasade


Podužni presek


Osnova prizemlja

San Francisco, California
Kuth Ranieri Architects

Locirana u urbanoj stambenoj zoni u susedstvu maglom pokrivenog Presidio Parka, ova kuća površine 550 kv.m za jednu porodicu projektovana je za bračni par sa troje dece. Kuća sadrži glavni boravak koji se proteže na celom spratu i 3 spavaće sobe, kao i galeriju i veliku porodičnu sobu okrenutu bašti. Na projekat je u velikoj meri uticala klijentova velika kolekcija modernih fotografija, kao i obližnji park, iz koga se sunčevi zraci ublaženi stablima reflektuju na zgradu, ublažavajući svetlost isto kao što dnevna magla.

Fasada, zid-zavesa od poluprovidnog stakla, unapređuje istraživanja arhitekata u razvijanju sintetičkog sistema površine. Projektovana je da se prilagođava različitim programskim razlikama među delovima kuće, uključujući podove, krov, ulazni zastor, ukras na zidu i druge detalje, tumačeći ih kao delove istog skupa materijala i pokreta.

Pokriveno udubljenje omotača zgrade od naboranog stakla pruža igru svetlosti, senki i refleksija kroz tanane zidove. Kao film iza objektiva kamere, prozračni ekran fasade evidentira i indeksira promene na pejzažu i okolini.

Vlasnici kuće su Mark i Carol Lerdal, a u timu projektanata bili su Byron Kuth, Elizabeth Ranieri, Rebecca Sharkey, Elmer Lin i Andrew Dunbar.

Login