Renderovane slike kuće


Situacija


Osnova I sprata

Marblehead, Masačusets, SAD
Edmonds+Lee Architects

Ako želite da živite duž obale Atlantskog okeana imajte u vidu da okolni pejzaž čine: zemlja, nebo i more. U stvaranju rezidencije koja je locirana na vrhu gigantskog kamenog grebena, arhitekti su razmišljali kako da pojačaju iskustvo i stvore uzvišeno stanje svesti o ovom spektakularnom mestu.

Koncept ove kuće bio je određen u kontrastu sa Viktorijanskim i Novoengleskim stilom kuća koje su u okolini. Dok su viktorijanski ideali reflektovali striktno prostranu hijararhiju, jednonamenske sobe i dizajn koji je zatvoren za okolinu, moderna arhitektura teži ka adaptaciji, hibridnim prostorima koji su otvoreni za okolinu. Marblehead Residence projektovana je da bude dinamičke strukture, da se konstantno menja i adaptira svom okruženju iz dana u dan, iz sezone u sezonu.

Glavna osobenost ove kuće je njen "omotač": velika, operativna i izolaciona platna koji mogu da se otvore i zatvore onoliko koliko treba. Dosta nalik na lišće drveća, ova platna imaju mešovitu funkciju, zavisno od spoljašnjih uslova. Tokom leta kada je temperatura prijatna, zastori od sunca su samo minimalno potrebni. Međutim, tokom zime, duplo zastakljena klizna vrata, termalna masa na ploči i zatvoreni izolovani kapci, mogu se upotrebiti za grejanje kuće. Pored svoje funkcionalnosti, platna daju i drugačiji izgled kući tokom sezone.

Forma kuće napravljena je od jednostavnih, vrlo fleksibilnih horizontalnih prostora spojenih u plan u obliku slova L. Posetioci ulaze na drugi nivo kuće gde je smeštena većiha javnih prostorija, dok je celokupni donji nivo ukopan u zemlju redukujući tako ukupnu veličinu zgrade i štiteći kuću i glavni deo spoljašnosti od hladnih zimskih vetrova.