Novosadski studio za arhitekturu i dizajn, Salt & Water, predstavlja svoj novi ekološki projekat. U pitanju je mala prefabrikovana kuća koja bez problema može da se uklopi u svaku okolinu.

Kuća je većinski napravljena od potpuno prirodnih materijala kao što je drvo. Sam dizajn baziran je na ideji kombinovanje unutrašnjeg sa spoljašnjim prostorom, a koncept kao takav podrazumeva jaku vezu između korisnika i prirodne okoline u kojoj se nalazi. Ovakav dizajn pruža korisnicima preko potrebno osećanje privatnosti i sigurnosti, a raspored enterijera omogućava korisnicima potpuni komfor.

Ova rasklopiva kuća dizajnirana je kao multifunkcionalni objekat čiji se oblik i geometrija u potpunosti menja kada se raširi. Centralni deo enterijera je zamišljen kao prijatan prostor koji čine dnevni boravak, trpezarija i kuhinja, dok se deo za spavanje nalazi iznad kupatila. U upotrebi je i mala ostava do koje se dolazi sa spoljne strane u kojoj korisnici mogu da drže nameštaj sa terase i sve što im je potrebno za rad u baši. Spoljašnji prostor kuće koji se dobija njenim rasklapanjem u celosti zauzima velika terasa. Kada se ona podigne i cela kuća se sklopi i postaje u potpunosti zatvorena, asimetrična i bezbezdna od svih spoljašnjih uticaja, bilo da su u pitanju vremenske nepogode ili ljudski faktor. Tokom leta, kuća stalno može da bude rasklopljena, time dopuštajuči da se unutrašnji i spoljašnji prostor sasvim usklade.

Rasklopiva kuća Salt & Water studija je koncipirana kao prefabrifikovan model, što znači da prilikom njene izgradnje nisu potrebni nikakvi teški građevinski radovi. Štaviše, nakon što se donese na željenu parcelu, objekat u celosti može da se sklopi na licu mesta. Dozvole za podizanje ovakvog objekta variraju od zemlje do zemlje, a u nekima čak nisu ni potrebne. Iako može da se podigne i na praznom placu, ovaj objekat ne predstavlja trajno stambeno rešenje. No, budući da broji samo 20 kvadratnih metara, može se podići i kao odvojeni pomoćni objekat u prikladnom dvorištu.