Podzemna garaza


Prizemlje


I sprat


Tipski sprat


VI sprat

Diplomski rad, Arhitektonski fakultet u Beogradu.

Objekat se nalazi u Beogardu. Lokacija je ugao ulica Bulevar kralja Aleksandra I ulica kneza Miloša.

Poslovni objekat "Tri lista duvana" predstavlja savremeni poslovni centar na atraktivnoj lokaciji u centralnoj gradskoj zoni. Projektantski zamišljen kao prilagodljiv objekat koji ostavlja mogućnost na upotrebu više korisnika. Podela prostora je izvršena po nivoima, ali i moguća na svakom nivou u zavisnosti od potreba samih korisnika. Takva funkcionalna šema poslovanja omogućava  korišćenje određenih prostora za kulturna i obrazovna dešavanja –tribine, kursevi, seminari, izložbe i multimedijalne projekcije, a u tom smislu mogu se održavati video projekcije i pres konferencije.....

Ugao objekta je oblikovan tako da potseća na list duvana, dok su bočne strane mirne, tako da prate formu susednih objekata.

Programsko prostorna organizacija objekta:

Koncepcija funkcionisanja objekta je zamišljena kao jedan potpuno fleksibilan prostor u unutrašnjoj organizaciji, koji se menja u zavisnosti od potreba i zahteva korisnika. Tipske etaže objekta su namenjene za rentiranje poslovnim kompanijama. Objekat je podeljen na javni, polujavni i privatni prostor po spratovima.

Potpuno javni je prostor prizemlja gde se nalaze lokali i galerija (izložbeni prostor). Galerija je pozicionirana na uglu objekta zauzimajući tako vrlo atraktivan položaj, a ulaz je iz ulice Kneza Miloša. Lokali su locirani uz ulicu Bulevar kralja Aleksandra, koji su na taj način ispratili funkciju usluge i poslovanja, karakterističnu za tu ulicu. Lokali su opremljeni mokrim čvorom i priručnim magacinom. Ka unutrašnjosti bloka se nalazi tehnički blok i dvorište. U prizemlju se nalazi ulazni hol poslovne zgrade, koji je iz ulice Bulevar kralja Aleksandra sa kontrolno-informativnim pultom i čekaonicom, koja je povezana sa galerijom. Stepenišna vertikala, teretni lift i dva civilna lifta nalazi se tačno naspram glavnog ulaza.

Kao javni prostor može da se tretira prostor prvog sprata. Na njemu se nalaze izložbeni prostor, sala za javna i interna predavanj sa svojim prijemnim holom, mokrim čvorom i garderobom, dve učionice za kurseve, računski centar i bife.

Svi ostali gornji spratovi se tretiraju kao privatni tj. administrativni-radni prostori, koridorskog tipa dvostrano orjentisani. Karakterišu ih direktorski blok, kancelarije i kabineti različitih veličina namenjenih grupnom ili samostalnom radu, kao i mogućnost kancelarija u otvorenm prostoru, zavisno od poreba korisnika. Na svakom nivou su i prostorije neophohnih za administrativne potrebe, kao sto su arhivi, kopirnice... Sanitarni blok i pomoćne prostorije ponavljaju se na svakom spratu na istoj vertikal, kao i mali aperitiv barovi sa posebnim prostorijama za pušače.

Na poslednjoj etaži se nalazi kafe-restoran koji takođe pripada privatnom prostoru, jer su glavni korinici zaposleni u objektu. Kafe-restoran je opremljen kuhinjom za spremanje brzih i hladnih jela, magacinom, teretnim liftom... Pored kafe-restorana nalazi se i kafe bar, kako sa letnjim tako i sa zimskim prostorom.

autor: Pavlović Predrag
email: Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli., Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli.