Studentski rad - "ATLAS" banka
Gradjevinsko-Arhitektonski Fakultet u Nišu
Odsek: Arhitektura
Predmet: Projektovanje društvenih zgrada
Autor: Igor Živković
E-mail: Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli.

 

Projektni zadatak: Projektovanje objekta banke u Nišu na lokaciji u ulici Svetozara Markovića, pored zgrade Elektrodistribucije, nedaleko od Obrenovićeve ulice u centru grada.

Spratnost objekta: Po+P+5.

Zadatak je podrazumevao projektovanje prostora trezora u podrumskom delu objekta kome je moguć pristup iz prostora šalter sale.

Prizemni deo treba da sadrži: glavni ulaz,ulazni hol,šalter salu,zaseban ekonomski ulaz sa sadržajima za radnike.

I, II, III sprat su predvidjeni za kancelarije razlicitih bankarskih sektora uz prateće sanitarne čvorove i druge servisne prostorije.

Na IV spratu je trebalo naći mesta za kafe restoran sa pratećim prostorijama kao i projektovanje dva apartmana u zasebnom delu.

V sprat treba da obuhvati salu za projekcije sa foajeom.

 

Rešenje (situacija): Vrlo jasna predviđena lokacija i projektni zadatak kao i prisustvo okolnih zgrada onemogućili su veću slobodu rešavanja situacije.

Rešenje (osnove): Osnova podruma obuhvata: prostor trezora sa razlicitim sefovima (legenda) oko koga se nalazi kontrolni prolaz male sirine, pult za radnike obezbedjenja, boksovi za brojanje novca. Drugi deo podruma sadrži: trafo-stanicu, toplotnu podstanicu, agregat, radionicu sa magacinom (ima ulaz iz spoljašnosti), ostavu.

Prizemlje- podeljeno na dva dela: glavni i ekonomski.Glavno deo: glavni ulaz ,hol, šalter sala, kancelarije za razgovor s klijentima, arhiva, ulaz u trezor, prateća služba, čajna kuhinja. Ekonomski deo: ulaz, garderobe.

I sprat- Menadžment banke, sekretarica, kancelarija direktora, kancelarija zamenika direktora, sala za sastanke, kancelarije, fotokopirnica...(legenda)

II i III sprat- Kancelarije, administrativni deo, sala za sastanke.

IV sprat- Foaje, kafe restoran sa pratećim prostorijama, dva apartmana.

V sprat- Foaje, sala za sastanke i projekcije.

Konstrukcija: Skeletni sistem, armirano-betonski stubovi i platna.

Forma: Prilikom traženja rešenja za osnove objekta pokušao sam da sukobim i da napravim prodore između središnje horizontalne mase i vertikalne mase (sa desne strane) u osnovi i u prostoru. Tom sukobu sam dodao zakrivljenu masu objekta, kao totalnu suprotnost i protivtežu. Zakrivljena masa je zakrivljena i u vertikalnom smislu, formirajući strogu podelu spratova.

Materijalizacija: Sukobljene mase - demit fasada kajsija i sive boje, strukturalna fasada sa visokim stepenom refleksije.