Postojece stanje


Parter


Podrumska etaza


Prva etaza


Karakteristicna etaza


Preseci


Fasade


"Peta" fasada


3D prikazi

Objekat javne parking garaze se nalazi u Novom Pazaru, u samom centru grada, ulica Stevana Nemanje. Na zatecenom stanju vec se nalazi ''divlji parking'', zbog cega se i osjetila potreba za jednim ovakvim prostom. U neposrednoj blizini, sa sjeverne strane, nalazi se stambeno poslovni komplex ''Nova lucna zgrada''. Kapacitet garaze je 300 parking mesta. Prizemlje objekta cine javni sadrzaji (prodavnice, kafici, salon namjestaja, salon automobila). Supermarket u okviru podrumske etaze ima svoj parking prostor, kao i prostor za snabdjevanje.

Na ovom objektu je primjenjen sistem jednostruko smaknute etaze, na armirano-betonskoj podlozi. Inace, konstruktivni sistem cini skeletna konstrukcija sa stubovima i gredama kao nosivim elementima, dok temelj cini AB kontraploca debljine 80 cm. Podzemne etaze na krajevima su ojacane dijafragmama, a zbog svoje duzine i nepravilnog lomljenog oblika (koje prati krivinu ulice) na dva mjesta izvrsena je dilatacija objekta.

Na fasadi su primjenjena dva elementa: alukobond ploce u bjeloj boji i tanki fiksni betonski elementi debljine 7 cm kao brisoleji, jer je objekat otvorenog tipa.

Zbog izduvnih gasova automobila, na dijelu ravnog krova predvidjen je ozelenjeni krov. Na njega se moze pristupiti iz kafica koji se nalazi u prizemlju i iz samo parking prostora. Zelenilo na krovu osim estetske funkcije koju daje stanovnicima stambenog objekta sa sjeverne strane, debljinom zemljanog i biljnog pokrivaca, moze smanjiti buku automobila i do 8 db.