koje drvo umjesto cempresa?

Više
15 godina 4 nedelja pre #1136 od Pasic
Zdravo raja,

imam jedno malo pitanje iz oblasti pejzazne arhitekture. Pomozite, pomozite! :)
Studiram arhitekturu, a ne pejzaznu arhitekturu/ hortikulturu, pa tako nemam pojma o biljkama i njihovim osobinama, ali u ovom semestru radim jedan takav projekat koji ima veze sa uredjenjem vanjskog prostora, tacnije gradskih ulica.
Da li neko poznaje neko drvo koje opticki podsjeca na talijanski cempres, dakle moze visoko rasti u razlicitim visinama, izgleda vitko i elegantno, prema gore se suzava, njiha na vjetru a moze rasti u predjelima kontinetalne i umjereno-kontinetalne klime (Njemacka)?! Ne bih bas da mi se drvo „smrzne“.:)

Ovakve cemprese bih ja:
images.google.de/imgres?imgurl=http://st...start%3D108%26um%3D1

Nasla sam samo Populus nigra ‚Italica‘ (crna topola?!)

de.wikipedia.org/wiki/Datei:Saeulenpappel.JPG

i pise da je ona prilagodljiva sto se tice klime i zemljista. Poznaje li neko mozda jos neko takvo drvo, koje je malo vise sarmantno, podsjeca na italijanski cempres, nece se zimi smrznuti i moze da podnese zivot na gradskim ulicama sa mnogo saobracaja?

(A evo i slika u obliku loga kako bi to trebalo da izgleda.)

:)<br><br>Post edited by: Pasic, at: 2009/06/27 13:55
Prilozi:

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
15 godina 1 nedelju pre #1139 od milos
Prosledjujem odgovor Adamovic Miroslave (poslala ga je mailom umesto da ga upise ovde):

Mladi kolega koji hoce da posadi drvo slicno cempresu moze dobiti odgovor u literaturi-opsirnije. Po struci sa dipl.ing.arh. ali sam radila i uredjenje okoline , atakodje sam imala cast dami dendrologiju (postosam naIV god izborni predmet imala pejzaznu arhitekturu), predaje prof.dr Jovanovic sa sumarskog fakulteta. Drvo slicno cempresu, ali malo manjih dimenzija je SKY ROCKET, vrlo je atraktivan. POGLEDAJTE LITERATURU...

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Moderatori: admin
Vreme kreiranja strane: 0.161 sekundi