Adaptacija kuce od naboja

Više
15 godina 1 nedelju pre #1137 od voland
Zivim u staroj vojvodanskoj kuci od blata i trske sa zidovima debelim od 30 do 50 cm. Kuca je u poslednjih godinu dana pocela opasno da se krivi a zidovi da pucaju i postala je opasna za zivot.

Najveci problem je u tome sto je ta dugacka gradjevina (lici na one iz \"zimovanja u Jakobsfeldu) podeljena na 4 jedinice sa 4 vlasnika, a ja sam treci, tj. ugnjezden izmedju komsija. Te komsije su stari ljudi kojima ne pada na pamet da ulazu u adaptaciju, a njihovi naslednici prvo cekaju da vidi ko ce sta naslediti, tako da sam prinudjen da sam nadjem neko resenje.

Posle dugog trazenja nekoga ko bi uopste hteo da se bavi ovim mojim problemom (svi preduzimaci i majstori su odmahivali glavom i trazili da se srusi cela kuca pa pocne iznova), ipak sam dosao do jednog staticara i arhitekte koji su mi napravili projekat. On se sastoji u tome da se svi zidovi i sa spoljne i sa unutrasnje strane obloze armaturnom mrezom i dlojrm maltera, pa spoje uzengijama (ili kako se vec to zove, poput velikih srafova koji prolaze kroz ceo zid). Time bih cak i dobio mogucnost da zamenim sadasnju tavanicu betonskom plocom, sto ostavlja mogucnost cak i pravljenja potkrovlja. Izgleda da je to stvarno jedino resenje ako druge komsije ne zele nista da rade sa svojim delom. Veliki problem vlage u ovoj kuci staroj preko 100 godina bi se resio tako sto bi se u malter ubacivalo neko jako hidroizolaciono sredstvo.

Od kako sam dobio projekat stalno se nalazim u dilemi da li treba u to uloziti 15,000 eur, koliko iznosi njihov proracun, i praviti od babe devojku ili pobeci odatle i otici u podstanare jer verovatno nikada necu moci da kupim stan koji kosta 80-90,000 eur. A adaptacijom bih dobio oko 50 kvadrata u osnovi + neku korisnu povrsinu u potkrovlju.

Tek kada sam poceo detaljnije da citam projekat, video sam da nije trebalo da im odmah dajem pare, jer osim stabilizacije kuce nista dtrugo nisu predvideli. Kako da provucem struju ako su zidovi oblozeni armaturnom mrezom i betonom, sta da radim sa cevima sa vodom i kanalizacijom, gde da probijem stebenice za potkrovlje, koje dimenzije vrata i prozora mogu da ostavim ako se zidovi sa obe strane oblazu itd itd...

Moje pitanje na ovom forumu jeste da li je neko cuo za ovakav vid adaptacije i da li mozda moze da pomogne nekim savetom. Takodje, da li je neko imao slican problem i kucu sanirao na neki drugi nacin?<br><br>Post edited by: voland, at: 2010/01/19 10:28

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
14 godina 8 meseci pre #1173 od Boskovic
Kad dodje do krivljenja zidova, obicno se te stare kuce saniraju tako sto se u uglovima kuce formiraju vertikalni serklazi a u nivou venca formira horizontalni AB prsten. Ako je potrebno horizontalni prsten moze i u nivou temelja. Time imas oslobodjenu povrsinu zida pa mozes da provlacis instalacije kako ti odgovara a kuca je *utegnuta*. Pre bilo kakvih radova obavezno proveri da li je objekat pod zastitom drzave kao spomenik kulture, sto nije redak slucaj za kuce tog tipa i podrucja. Ako jeste onda dalje u saradnji sa njima. Za borbu protiv vlage postoji vise resenja. Postoje specijalizovane firme koje se bave samo time. Pa najbolje da direktno kontaktiras neku od njih.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
14 godina 8 meseci pre #1174 od voland
Replied by voland on topic Re:Adaptacija kuce od naboja
@Boskovic

Hvala puno na odgovoru i predlozenom resenju. Medjutim, problem je u tome da je \&quot;stomak\&quot; na straznjem zidu toliki da mislim da je nemoguce spreciti dalje krivljenje samo putem stubova i prstena. Ili ipak moze?

Ja sam vrlo zainteresovan ako si iz Beograda da honorarno pogledas kako to izgleda i da mi das kao preporuku nekoga ko bi bio dobar za ovaj posao. Zamolio bih i da mi posaljes privatnu poruku na nkrsticbg@gmail.com

Hvala na svemu

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
14 godina 5 meseci pre #1208 od vlilis
Replied by vlilis on topic Re:Adaptacija kuce od naboja
Problem je dosta složen iz razloga što objekat deliš sa komšijama koje nemogu ili ne žele da u?estvuju s tobom u njegovom rešavanju, i što ?‡e najverovatnije dosta koštati.
Slažem se da sva?ije profesionalno angažovanje treba platiti, ali pre toga bi mogao da postaviš neku fotografiju objekta i da potom prokomentarišemo i prodiskutujemo šta ti je ?initi.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
8 godina 11 meseci pre #3787 od Hosen11
Replied by Hosen11 on topic Adaptacija kuce od naboja
Da ne otvaram novu tmu, jel možeš mi se javiti? Pisao sam ti poruke, al ne javljas se. Imam par pitanja za rekonstrukciju kuće.
_________________
Rekonstrukcija kuce

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Moderatori: admin
Vreme kreiranja strane: 0.181 sekundi