Fakulteti u Srbiji

Više
15 godina 9 meseci pre #1058 od MladenBor
Fakulteti u Srbiji was created by MladenBor
Želim ove godine da upisem arhitekturu i zanimaju me iskustva sa fakulteta. Koji od fakulteta arhitekture u Srbiji biste mi preporu?ili.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
15 godina 8 meseci pre #1066 od marjana
Replied by marjana on topic Re:Fakulteti u Srbiji
cao mladene,
pre nego sto odlucis na koji uneiverzitet da odes trebalo bi da znas par stvari.
naime, mogu da ti prenesem svoja iskustva vezana za rad sa kolegama koji su zavrsili fakultet u nisu (ja sam zavrsila u beogradu), ono sto sam ja primetila jeste razlika u razmisljanju pri samom projektovanju, i to tolika da u nekim situacijama dolazi do totalnog razilazenja, a ponekad i do problema. ne bih da kazem da je njihovo znanje manje od znanja beogradskih studenata, vec su oni naprosto usmeravani na drugu stranu (tehnicku), a da se razumemo, prakticno znanje iz statike, betona i ostalih gradjevinskih predmeta ce ti svakako biti potrebno kada pocnes da radis ali najpotrebnije i ujedno najkorisnije znanje je iz konstrukcija i naravno samo projektovanje tj konciznost u razmisljanju...
toliko
pozz

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
15 godina 8 meseci pre #1068 od Igi
Replied by Igi on topic Re:Fakulteti u Srbiji
Zdravo Mladene!
marjaj ti je upravo odgovorila da upises dva fakulteta!:)
Oba nude dve bitne stvari potrebne da se postane dobar arhitekta:
1. prakticna znanja (konstrukcije, statika, betonske konstrukcije, izrada idejnih projekata- Fakultet u Nisu
2. teorija, projektovanje, urbanizam, estetika, umetnost- Beograd
OBE komponente su PODJEDNAKO vazne i medjusobno se cesto u projektima prozimaju.
Naravno, oba fakulteta pruzaju znanja iz svih oblasti ali su daleko specijalizovaniji za navedene dve komponente.
Pozdrav
Igor, dia, GAF Nis

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
15 godina 8 meseci pre #1069 od milos
Replied by milos on topic Re:Fakulteti u Srbiji
Ja sam zavrsio niski fakultet kao druga generacija (otvoren je 1995.). Kao i svi mladi fakulteti, tada se suocavao sa nedostatkom kadrova, narocito iz oblasti koje je Igi pomenuo pod 2. Dolazili su profesori sa drugih fakulteta kao ispomoc, a mnogobrojni predmeti nisu ni usli u program, ali ne zato sto se fakultet orijentise na ovo pod 1 (opet u Igijevom postu), nego zato sto jednostavno nije imao ko da drzi predavanja.

Da bi se popunile \"rupe\", tj. da se fakultet ne bi sveo na 25 ispita (nasuprot 50+ koliko je imao beogradski tada), dobijali smo predmete iz oblasti statike, konstrukcija, geodezije (?!)... To je bar imao ko da nam predaje jer se u istoj zgradi nalazi veoma jak gradjevinski fakultet.

Moram da priznam sada sa distance od 12 godina, da je nas, kao buduce arhitekte, ova situacija dovodila do ocaja. Mislim da je san skoro cele moje grupe bio da se prebaci u Beograd, ali to naravno nije bilo moguce (mislim ni danas).

Fakultetu u Nisu i dan danas nedostaju kadrovi. Bolja je situacija verovatno, ali ne mnogo bolja. Silom prilika rodio se novi \"brend\", arhitektura u kojoj ima pola gradjevine pola arhitekture. A ja uopste ne mislim da je los, naravno kako za koga. Mnogi od mojih kolega danas se uspesno bave arhitekturom u Nisu, Beogradu, Novom Sadu, pa i u Sloveniji, Nemackoj, neki su otisli u Dubai...

Pogledaj studentske radove na ovom sajtu, imas i neke radove profesionalaca. Skoro na svakom pise gde projektant studira ili gde je zavrsio. Pa oceni sam. Ja zato objavljujem SVE sto stigne, bez obzira na komentare koji pristizu uz rad.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Moderatori: admin
Vreme kreiranja strane: 0.199 sekundi